Alternativa za Nemčijo je vse bolj priljubljena. Foto: EPA
Alternativa za Nemčijo je vse bolj priljubljena. Foto: EPA

V delih vzhodne Nemčije je skrajno desna Alternativa za Nemčijo glede na ankete več mesecev najbolj priljubljena stranka. Stranki podpora narašča tudi zaradi vse višjih cen in negotove prihodnosti gospodarstva, a t. i. požarni zid, ki so ga sestavljale vse druge stranke, je AfD držal stran od oblasti.

Sprememba se je zgodila v četrtek v parlamentu Turingije, v katerem so konservativni Krščanski demokrati (CDU), Svobodni demokrati in AfD skupaj izglasovali davčne olajšave, kar je v nasprotju z željami levičarske koalicije.

Premier Turingije Bodo Ramelow je dejal, da je bil četrtek "najbolj črn dan" v njegovi parlamentarni karieri. Kot je dejal, bi se lahko CDU posvetoval z njegovo koalicijo o načinu, kako doseči cilj pomagati revnim prebivalcem brez skupnega glasovanja z AfD-jem.

Regionalni vodja CDU-ja Mario Voigt pa je dejal, da bi mu tako dejanje praktično odvzelo možnost nasprotovanja. "Ne morem sprejeti dobrih, pomembnih odločitev, ki pomagajo družinam in gospodarstvu, če to podredim tveganju, da bi lahko zanje glasovali napačni ljudje," je dejal.

Prejšnji mesec so v okrožju Sonneberg v Turingiji izvolili prvega okrožnega upravnika iz vrst AfD-ja v Nemčiji, v deželi Saška-Anhalt pa se je kandidat AfD-ja za upravnika uvrstil v drugi krog, potem ko je v prvem krogu prejel največ glasov.

Ankete kažejo, da ima AfD v Turingiji 32-odstotno podporo, največ podpore pa ima še v treh drugih deželah na revnejšem vzhodu Nemčije.

V Turingiji oblasti, pristojne za boj proti terorizmu, uradno nadzirajo regionalni AfD, ki ga označujejo za ekstremistično organizacijo.

Regionalnemu vodji stranke Björnu Höckeju se sodi zaradi sovražnega govora, potem ko je uporabil slogan, ki izvira iz nacističnega napeva.

Vodja varnostne službe Turingije Stephan Kramer je opozoril, da je AfD "mozaik" skrajno desničarskih organizacij, ki so se utrdile v tej deželi, pri čemer izkoriščajo prednost cenejših nepremičnin in avtocestnih povezav, prek katerih so lahko hitro kjer koli v Nemčiji.

AfD je nazadnje postal najbolj priljubljena stranka tudi v deželi Brandenburg, ki obkroža glavno mesto Berlin, kar krepi dvom o tem, da bi t. i. sanitarni kordon okoli te stranke lahko vzdržal.

Premier severne dežele Schleswig-Holstein Daniel Günther je poudaril, da imajo "demokrati skupno dolžnost nasprotovati AfD-ju".