Spremembo imena in s tem ustave bodo prebivalci najverjetneje morali potrditi na referendumu. Foto: EPA
Spremembo imena in s tem ustave bodo prebivalci najverjetneje morali potrditi na referendumu. Foto: EPA

Po poročanju grških medijev ima novo ime geografsko konotacijo, s čimer je nekdanja jugoslovanska republika jasno ločena od severne grške pokrajine Makedonija, na katero tudi meji. Ustavno ime Republika Makedonija priznavajo vse članice Evropske unije razen Grčije, ki zaradi imena tudi ovira pot sosednje države v evroatlantske povezave.

Vardarska Makedonija ni povsem novo ime, saj so ga uporabljali že v preteklosti za današnje območje Makedonije, kjer je Vardar najdaljša reka, medtem ko se je sosednja pokrajina v Bolgariji imenovala Pirinska Makedonija, v Grčiji pa Egejska Makedonija.

V Skopju se zavzemajo za to, da bi se novo ime države uporabljalo v mednarodnih odnosih, za notranjo uporabo in tudi v odnosu s tistimi državami, ki so državo priznale pod njenim ustavnim imenom, pa bi se ohranilo ime Makedonija. Atene temu odločno nasprotujejo in zahtevajo, da se novo ime uporablja ob vseh priložnostih.

Kakšno ime državljanom?
Za zdaj tudi še ni jasno, kako se bodo imenovali državljani in ali bodo ostali Makedonci ali se bo uporabljalo ime Vardarski Makedonci. Z uporabo obeh poimenovanj bi se oblasti v Skopju lahko izognile spremembam ustave in popravkom v dokumentih, kot so potni listi. Grki ne priznavajo makedonskih potnih listov in vizume izdajajo na poseben list papirja.

Zaradi zahodnih pritiskov je Makedonija že spremenila ustavo, in sicer leta 2001 po sporu z Albanci na zahodu države, ko so oblasti v Skopju podpisale ohridski sporazum, s katerim so albanski manjšini podelile več pravic. Sredi 90. let prejšnjega stoletja je bila Makedonija prisiljena spremeniti zastavo in z nje odstraniti prejšnjo obliko sonca ter je nadomestiti z novo.