Sveti sedež je
Sveti sedež je "globoko užaloščen nad obsegom spolnih zlorab". Foto: EPA

Odbor ZN-a za pravice otrok (CRC) je že julija od Svetega sedeža zahteval vrsto zelo specifičnih in podrobnih informacij o vsakem posameznem primeru spolne zlorabe od leta 1995 naprej, za katerega je vodstvo Cerkve izvedelo. Zanimalo jih je, ali so duhovniki, nune in menihi, ki so bili obtoženi oziroma so zanje odločili, da so krivi spolnih zlorab, lahko ostali v stiku z otroki, kateri pravni postopki so stekli proti njim, ali je Cerkev od duhovščine zahtevala, da zlorabe prijavijo državnim institucijam, in ali so preveč glasne kritike razmer v Cerkvi kdaj utišali. Želeli so tudi preveriti, ali Sveti sedež kot podpisnik spoštuje konvencijo ZN-a o pravicah otrok.

Za zlorabe odgovorni organi pregona v posameznih državah
Vatikan na nobeno vprašanje ni ponudil odgovorov, saj trdi, da je "ločen in različen" od Rimsko-katoliške Cerkve, poleg tega pa ni njihova praksa, da bi razkrivali disciplinske prijeme duhovščine, razen, če za takšno dejanje dobijo konkretno zahtevo države, v kateri se je ta zloraba zgodila. Pojasnili so še, da so za primere zlorab odgovorni organi pregona in sodni sistem posameznih držav, v katerih so se ti primeri dogajali. "Sveti sedež nima učinkovitega nadzora nad posameznimi lokalnimi dejavnostmi katoliških institucij po svetu," so dodali.

Sveti sedež je še zagotovil, da so spremenili merila za izbor duhovnikov ter prenovili cerkvene zakone na način, da so duhovniki primerno kaznovani, če se izkaže, da so zlorabljali otroke.

A odbor ZN-a se ne da, zato bo januarja skušal o tej pereči temi izprašati več vatikanskih uradnikov.

Frančišek obljubil ukrepanje
Potem ko je marca novi poglavar Rimskokatoliške cerkve postal papež Frančišek, je zagotovil, da teh zločinov Cerkev ne bo (več) pometala pod preprogo, ampak bo spolne zlorabe otrok temeljito preučila in tudi ukrepala. To naj bi bilo po njegovih besedah nujno potrebno, da Cerkev ohrani verodostojnost. Da bo s Cerkve spral "umazanijo spolnih zlorab duhovnikov", je pred njim obljubil že papež Benedikt XVI.