Na prvem mestu grehov moških je pohota, med ženskami pa ošabnost. Foto: EPA
Na prvem mestu grehov moških je pohota, med ženskami pa ošabnost. Foto: EPA

Katoliška raziskava razkriva, da je najpogostejši greh žensk prevzetnost, medtem ko je za moške edina potreba, ki je pomembnejša od hrane, potreba po spolnosti. Poročilo temelji na študiji izpovedi vernikov, ki jo je naredil 95-letni jezuit Roberto Busa, njegove ugotovitve pa je v vatikanskem glasilu podprl tudi papežev osebni teolog.

Moški in ženske grešijo na različne načine," je v L'Osservatore Romanu zapisal Wojciech Giertych. "Ko pogledate na grehe s stališča težav, ki jih prinesejo, ugotovite, da moški eksperimentirajo drugače kot ženske." Ob tem je dodal, da na moški lestvici grehov pohoti sledijo požrešnost, lenoba, jeza, ponos, zavist in pohlep, na ženski pa je na prvem mestu ošabnost, ki ji sledijo zavist, jeza, pohota in lenoba.

Sedmerici grehov dodali nove
Katoličani naj bi se vsaj enkrat na leto spovedali svojih grehov, duhovniki pa jih v božjem imenu grehov odvežejo. Katoliška cerkev pozna sedem smrtnih grehov: napuh, pohlep, pohoto, jezo, požrešnost, zavist in lenobo. Lani jim je Vatikan dodal še sedem novih grehov: uničevanje in onesnaževanje okolja, čezmerno bogatenje, ki povzroča bedo in siromaštvo, pedofilijo, splav, znanstvene poskuse na ljudeh, manipuliranje z genskimi zapisi, genetične spremembe ter uporabo in preprodajo mamil. Grešniki, ki so podlegli skušnjavi in so zagrešili katerega izmed teh grehov, pa se niso spovedali, se bodo znašli v peklu.

Pred kratkim objavljena študija je pokazala, da skoraj tretjina katoličanov spovedi ne obravnava za nujno, 10 odstotkom pa se zdi celo ovira v njihovem dialogu z Bogom. "Izgublja se pomen greha. Če se ljudje ne spovedujejo redno, potem tvegajo izgubo svojega duhovnega ritma," je lani dejal papež Benedikt XVI., ki se po poročilih spove enkrat na teden.

K. T.