Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 18 glasov Ocenite to novico!
Konec veselja s tablicami in prenosniki med dolgimi poleti. Foto: Reuters
       Predlogi Royal Jordanian Airlinesa, kaj početi med poletom brez prenosnikov:       
 

1. Preberite knjigo.
2. Privoščite si prigrizek.
3. Pozdravite potnika na sosednjem sedežu.
4. Meditirajte.
5. Porabite eno uro, da se odločite, kaj bi gledali po televiziji.
6. Cenite čudež letenja
7. Zapletite se v primitiven dialog iz predspletne dobe.
8. Zavzemite ozemlje naslonjal za roke.
9. Pretvarjajte se, da je pladenj tipkovnica.
10. Nakupujte do mrtvega v brezcarinski prodajalni na krovu.
11. Analizirajte pomen življenja.
12. Razmišljajte o razlogih, zakaj nimate prenosnika ob sebi.
Varnostni ukrepi na letališčih so pravkar postali še strožji. Foto: Reuters

Dodaj v

Veljati začela prepoved prenosnikov na poletih v ZDA in Veliko Britanijo

Prepoved velja za polete iz Turčije, z Bližnjega vzhoda in iz Afrike
25. marec 2017 ob 16:04
MMC RTV SLO, STA

Štiri dni po tem, ko so ZDA in za njimi še Velika Britanija uvedle prepoved elektronskih naprav v ročni prtljagi na poletih v ZDA in na Otok iz več držav Bližnjega vzhoda in severne Afrike, je ta danes začela veljati.

Prepoved se nanaša na prenosne in tablične računalnike, prizadela pa naj bi na tisoče potnikov, ki iz omenjenih držav dnevno potujejo v ZDA in na Otok. Po besedah pristojnih oblasti morajo biti vse elektronske naprave, "večje od pametnih telefonov", shranjene v prostoru za prtljago letala zaradi nevarnosti, da bi bilo lahko v njih skrito razstrelivo.

ZDA so prepoved uvedle v torek, zadeva pa devet letalskih družb iz osmih držav - Turčije, Maroka, Jordanije, Egipta, Združenih arabskih emiratov, Katarja, Savdske Arabije in Kuvajta. Te družbe upravljajo okoli 50 letov v ZDA dnevno z letališč v Kairu, Amanu, Kuvajtu, Casablanci, Dohi, Riadu, Džedi, Carigradu, Dubaju in Abu Dabiju.

Kot vzrok navedli vrsto napadov
Odločitvi ZDA je sledila tudi Velika Britanija, ki je prepoved uvedla za vse polete iz šestih držav - Egipta, Turčije, Jordanije, Savdske Arabije, Tunizije in Libanona.

Pri ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost so kot razlog za prepoved navedli vrsto napadov na letalih in letališčih v preteklih dveh letih. Med drugim so omenili strmoglavljenje ruskega letala nad Egiptom oktobra 2015, ko je umrlo 244 ljudi, in neuspeli poskus lanskega napada na somalskem letalu, pri katerem je bil uporabljen prenosnik.

Emirati bodo poskrbeli za svoje potnike
Prepoved je bila deležna kritik, da je uperjena proti pretežno muslimanskim državam. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ZDA in Veliko Britanijo že pozval, naj prepoved čim prej umaknejo.

Arabska družba Emirates, ki sicer velja za eno najboljših na svetu, se je odločila, da svojim potnikom omogoči uporabo prenosnikov vse do vkrcanja, v ta namen pa ponuja na vratih za vkrcanje brezplačno službo, ki poskrbi za potnikove prenosnike do pristanka.

Tako lahko tudi potniki, ki letijo iz drugih držav s prestopanjem z vmesnim postankom v Dubaju, kjer imajo Emirati sedež, na svojem prvem poletu še vedno uporabljajo prenosnike, poroča BBC.

Letalska družba Royal Jordanian Airlines pa je medtem na svojem Twitterju objavila predloge, kaj vse lahko počnejo potniki na dolgih poletih namesto uporabe prenosnikov, pri čemer so navedli vse od branja knjig in grizljanja prigrizkov do meditacije in "analiziranja pomena življenja" (glej okvirček, op. a.).

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 25.03.2017 ob 16:19
Namesto "butastih" omejitev, bi ZDA in VB lahko nehali napadati države in proizvajati milijone teroristov s tem ...
Joze Koder
# 25.03.2017 ob 17:16
Za tak ukrep imajo verjetno dober razlog, če bodo leti zaradi tega bolj varni pa naj bo.

Bo pa zanimivo sedaj spremljati izbruhe Erdogana in katere izraze bo uporabil za ZDA ter VB.
Amethist
# 26.03.2017 ob 04:07
Aha... a terorist se nekje v evropi ne mote vkrcat na letalo s prenosnikom? :D
Bloodline
# 25.03.2017 ob 18:14
Prepoved je bila deležna kritik, da je uperjena proti pretežno muslimanskim državam.

Pa kolk moreš bit butast, da izjaviš kaj takega. Valda, da je usmerjeno proti muslimanskim državam, če pa 99% terorističnih napadov izvedejo muslimani iz muslimanskih držav.
komsomolec
# 25.03.2017 ob 18:39
kak dougcajt.
začnite seksati na poletih
Emanuelle press :-)
jekleni
# 26.03.2017 ob 08:38
Če bi malo brali novico, bi opazili, da ne gre za splošno omejitev, ampak za potnike določenih prevoznikov. Ukrep torej nima veze s terorizmom, ampak je komercialne narave - poslovni potniki pač v ZDA ne bodo leteli s temi izbranimi linijami, pač pa z UA, BA in drugimi kosher družbami. Iz istih letališč, se razume.
nonparel
# 25.03.2017 ob 18:45
Pravilno. Da CIA potnikom še na avionih ne bo prisluškovala.
Skippy
# 25.03.2017 ob 17:05
@Tao3
teroristi v teh državah bi bili, ne glede na napade (in tudi večina teroristov prihaja iz dobro stoječih držav, ki niso bile napadene). Njihov družbeni sistem je pač preveč zaostal in povzroča vedno večja trenja.

Pri tej prepovedi pa bo tudi precej lažje kopirati podatke in pregledovati računalnike, saj jih zdaj potniki ne bodo ves čas imeli na očeh.
moj komentar
# 25.03.2017 ob 16:46
Američani pobijajo civiliste z droni, Arabci jim vračajo udarec z eksplozivnimi prenosniki....
zamudnik
# 25.03.2017 ob 22:53
Na čolnih, ki čakajo na prekrcanje na taksi ladjo za EU, jih imajo lahko?
liliputput
# 25.03.2017 ob 18:13
Strah ima velike oči!!!
me4uall
# 26.03.2017 ob 13:05
@mb128

Ja no ta prepoved, kolikor sem razumel vsaj jaz, velja samo za DIREKTNE lete. Torej laptopa ne smete imeti če letite na progi Istambul New York lahko ga pa imate če letite na progi Istambul New York via npr. Zagreb.
In ravno zaradi tega, če že ne drugega, je ta prepoved BEDASTA!


Precej nesmiselno napisano.

Saj je popolnoma jasno za kaj gre. Ne posploševat s smešnimi primeri kot je zgoraj napisan IST via ZAG - NYC, s tem da Zagreb seveda nima direktnih transkontinentalnih povezav in da je Istanbul (ne Istambul).

Jasno, da so tukaj problematični samo leti ki direktno priletijo iz teh dražav. To da se lahko leti s prestopom, pa je pomembno bolj ali manj samo za tiste ki letijo iz teh "prizadetih" držav. Za druge pa ne. Ker v ZDA iz Evrope skoraj nihče ne bo letel na ta način.

Zakaj tak ukrep je pa drugo vprašanje. Mislim, da je res to bolj protekcionistični ukrep proti hitro rastočim zalivskim let.družbam in Turkish Airlines.

To kar je napisala let. družba Royal Jordanian pa je brezveze. Na letalu v bistvo laptopa itak ne rabiš, saj imaš multifunkcijski zaslon (na dolgih letih). V kabino jih potniki vzamemo zato, ker imamo (vsaj večina) na njem pomembne podatke in nam ni vseeno, če ga nekdo preklada (meče) ali celo izgubi.

Vsaj mene te let. družbe dokler bo tak ukrep veljal, na letu za ZDA ne bodo videle. Torej protekcionistični ukrep učinkuje...
x67
# 25.03.2017 ob 23:55
to bo enih polomljemih laptopov v prtljagi.
bravo amerika!!
aparat-čik
# 25.03.2017 ob 19:54
teženje navadnim ljudem z butalskimi pravili je zgleda modna muha Amerike in Anglije.

Agresija, mržnja, rasizem prihjajo od njih v resnici pa jim nobeden nič noče.
zamudnik
# 25.03.2017 ob 22:52
Zdaj pa na pot ne bodo hodili. Ker iz Ankare do Londona res ne moreš, če na letalu ne moreš igrati pasijanse.
mb128
# 25.03.2017 ob 19:12
Ja no ta prepoved, kolikor sem razumel vsaj jaz, velja samo za DIREKTNE lete. Torej laptopa ne smete imeti če letite na progi Istambul New York lahko ga pa imate če letite na progi Istambul New York via npr. Zagreb.
In ravno zaradi tega, če že ne drugega, je ta prepoved BEDASTA!
iufhdfewd
# 25.03.2017 ob 17:47
Kaj pa čakamo v Evropi? Potrebno bo pohitrit odzive na dogodke,če ne bomo lahka tarča.
Sklonjen
# 25.03.2017 ob 17:19
Tako se dela... od ideje do realizacije v manj kot mesecu dni! Pri nas pa levičarji že 25 let mencajo, kako odpraviti težave- torej onemogočiti sami sebe!
Kazalo