Pohlep bank je neizmeren, tako kot tudi jeza in ogorčenje protestnikov. Foto: Reuters
Pohlep bank je neizmeren, tako kot tudi jeza in ogorčenje protestnikov. Foto: Reuters
Gibanje Okupiraj Wall Street se je razširilo iz finančnega središča ZDA v druga mesta po svetu, tudi v Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO

Strategija, ki jo je pripravilo lobistično podjetje Clark Lytle Geduldig & Cranford s sedežem v Washingtonu in naslovlilo na stranko firme, American Bankers Association (ABA – Ameriško bančno združenje), predlaga, da bi jim ABA plačala 850.000 dolarjev za izvedbo "opozicijske raziskave" proti vodstvu in tistim, ki financirajo gibanje Okupiraj Wall Street.

Preiskava uporabe solzivca na študentih
Univerza Kalifornije je sprožila preiskavo o uporabi solzivca, s katerim je policija skušala razgnati protestnike, ki so v petek protestirali v podporo gibanju Okupiraj Wall Street. Na videoposnetku (ogledate si ga lahko spodaj) je vidno, kako policisti od blizu brizgajo kemikalije študentom v obraz . Rektorica univerze, ki je poklicala policijo, je incident opisala kot Linda Katehi, "srhljiv". Petkov protest je potekal v podporo študentom univerze Berkeley, ki so jih 9. novembra policisti tepli s palicami. Akademsko osebje univerze je obsodilo način, kako se je Univerza Kalifornija spopadla s protesti na različnih fakultetah. "Ta teden smo videli nepotrebno silo, ki so jo uporabilii proti nenasilnim protestnikom. Protestnike so solzivec brizgali neposredno v oči in usta, pretepali s palicami in jih odrivali, vlekli za roke, ko so bili uklenjeni, in jih izpostavljali drugim oblikam nepotrebnega nasilja," so zapisali.

Poleg tega lobistična firma ponuja še izvajanje anket v neodločenih zveznih državah, kjer poteka bitka za senatne sedeže, da bi tako pomagali premagati kandidate demokratske stranke na volitvah naslednje leto. V memorandumu, ki ga je prejela ABA, piše še, da so voditelji demokratske stranke začeli javno podpirati gibanje Okupiraj Wall Street, a bolj skrb vzbujajoče naj bi bilo to, da "republikanci nič več ne branijo podjetij z Wall Streeta – in jim bodo morda celo začeli nasprotovati".

Opozarjajo, da je "jezen populizem" tako protestnikov kot Čajankarjev, političnega konservativnega populističnega gibanja, usmerjeno proti "dobro znanim podjetjem z Wall Streeta". "Ta kombinacija bo potencialno eksplozivna konec leta, ko bodo mediji poročali o naslednjem krogu bonusov bankirjev v primerjavi z milijoni Američanov, ki bodo morali praznike preživeti z veliko manj denarja," opozarja.

'Gibanje je treba jemati resno'
Firma predlaga ustvarjanje "negativnega poročanja" o protestnikih in demokratskih politikih, ki jih podpirajo. "Ključno bo razumeti, kdo finančno podpira gibanje in kakšni so motivi in njihovo ozadje. Če lahko prikažemo, da imajo enake cinične motive kot politični nasprotniki, bo to močno spodkopalo njihovo kredibilnost. Ključni strateški cilj bo najti dokaz o njihovi prevari. Morda bo lahko prikazati gibanje kot skupino razcapanih protestnikov, a so pokazali, da bi jih morali obravnavati bolj kot organiziranega tekmeca, ki je zelo spreten in zna sodelovati z mediji," piše in poudarja, da bi morali gibanje jemati zelo resno, saj bi lahko imelo dolgoročen političen in finančen vpliv na podjetja, ki so najbolj na udaru.

Ponudbe niso sprejeli
ABA je prvi glas bančne industrije in predstavlja banke vseh velikosti. Združenje trdi, da ponudbe lobistične firme ni sprejelo.

Večina jeze gibanja Okupiraj Wall Street je usmerjene proti velikim bankam in podjetjem na Wall Streetu. Nekatere med njimi so bile prejemnice pomoči, ki jo je ameriška vlada pripravila za podjetja med veliko finančno krizo.