Na posnetku je jasno razvidna vsa brutalnost očetovih disciplinskih ukrepov. Foto: Youtube
Na posnetku je jasno razvidna vsa brutalnost očetovih disciplinskih ukrepov. Foto: Youtube
Hillary Adams je danes stara 23 let in se je po sedmih letih odločila javno spregovoriti. Foto: Youtube
Sodnik Adams je pred škandalom pobegnil na plačan dopust. Foto: www.aransascountytx.gov/courtatlaw/

Na sedem minut in pol dolgem posnetku iz leta 2004 vidimo, kako Adams skupaj z ženo brez milosti pretepa svojo takrat 16-letno hčer Hillary, ker je kljub prepovedi uporabila družinski računalnik za snemanje glasbe s spleta.
Dekle, ki boleha za cerebralno paralizo, na posnetku joka in moleduje za milost, a njena starša jo le zmerjata in kričita nanjo, naj se obrne na trebuh in leže na posteljo, da jo lahko pretepeta. Pozneje padajo udarci tudi po njenih nogah. Vse skupaj traja skoraj sedem minut.

Množičen ogled
Hillary Adams je posnetek sedem let pozneje objavila na spletu, kjer si je naglo nabral skoraj 4 milijone in pol ogledov in sprožil val ogorčenja, policija se je znašla pod pritiskom, naj starše aretira, analitiki pa se sprašujejo, kdaj vzgojno šeškanje prečka mejo zlorabljanja.

Adamsova je povedala, da je šlo za ponavljajoče nasilje, zato je tudi nastavila kamero v svojo sobo in jo zakrila s šalom. Ob videu je zdaj 23-letnica priložila besedilo, v katerem volivce poziva, naj njenega očeta ne izvolijo ponovno. Na četrtkovem Today showu je povedala, da misli, da njen oče potrebuje pomoč, da pa ne želi, da izgubi službo.

Adams se brani
51-letni sodnik družinskega prava je sredi vsega prahu, ki ga je dvignil posnetek, vzel plačani dopust, prek svojega odvetnika pa podal izjavo, v kateri se sprašuje o hčerkinih motivih za objavo posnetka, češ da se mu maščuje po nedavnem sporu glede denarja.

"Če je šlo pri vsem tem dogodku za prošnjo na pomoč in celjenje ran, je metodologija prav gotovo neobičajna. Sodnik Adams, ki mora imeti ob drugem v mislih tudi še vedno mladoletno hčer, si želi kar manj vpletati v zadevo medije, dokler se ne uredijo zasebne družinske zadeve. Javnost pa se lahko zamisli, koliko je Hillary Adams mislila na svojo mlajšo sestro, preden je celotno družino izpostavila svetovni mikroskopski preiskavi in trajnim posledicam," se glasi izjava.

Adams je nato tamkajšnjemu TV-novinarju povedal, da je hči preprosto kaznoval zaradi nezakonitega snemanja glasbe s spleta. In še: "Ni bilo tako hudo, kot je videti na posnetku."

Brez kazenskih ovadb
Javnost in komentatorji pod posnetkom se s tem ne strinjajo, se je pa razvnela burna razprava o tem, ali je šeškanje sprejemljivo in kdaj šeškanje preraste v nekaj resnejšega. "Jasnega odgovora na to ni," meni George Holden, profesor psihologije na Southern Methodist University, ki je 15 let preučeval telesno kaznovanje. "Lahko je reči, da gre za zlorabljanje otroka, če so zlomljene kosti, poškodbe, večje modrice. A to je sivo območje. Nekateri bi rekli, da je vsakršen tepež, vključno s šeškanjem, napad in bi ga morali obravnavati kot zlorabo otrok."
Na omenjenem posnetku Holden prepoznava značilnosti zlorabe in pravi, da gre za kombinacijo zmerjanja in bičanja. "Zanimivo je, da naš sodni sistem ne dovoljuje telesnega kaznovanja zapornikov, a tu imamo sodnika, ki je fizično kaznoval svojo hčer in ni kazal nobenega samonadzora ali zadrževanja. Malce ironično je to."

Holden še meni, da bi ta posnetek lahko navdahnil druge mlade, da objavljajo podobne stvari: "Gre za zanimiv primer, kako bi lahko mediji sprožili spremembe v vedenju staršev."
Mediji morda, sistem očitno ne. Ameriško zvezno tožilstvo je namreč sporočilo, da proti Adamsu ne bodo vložili obtožnice, češ da ne gre za zločin. Poleg tega obstaja časovna omejitev za tovrstne obtožbe, saj po petih letih zastarajo.
K. S.