Naftali Benet in Jair Lapid sta skupaj napovedala razpad koalicije. Foto: Reuters
Naftali Benet in Jair Lapid sta skupaj napovedala razpad koalicije. Foto: Reuters

S tem je koalicija prehitela opozicijo, ki je prav tako napovedala, da bo v sredo dala svoj predlog za razpustitev parlamenta.

Če bo koalicijski predlog za razpustitev parlamenta sprejet, bo položaj predsednika vlade do novih volitev prevzel Lapid, ki bo nato prihodnji mesec med drugim gostil ameriškega predsednika Joeja Bidna med njegovim načrtovanim obiskom v Izraelu. Nove parlamentarne volitve bi lahko potekale oktobra.

Osem strank bilo preveč

Ideološko razdeljeno zavezništvo osmih strank je bilo oblikovano pred enim letom in vključuje verske nacionaliste, kot je Benet, Lapidovo sredinsko stranko Ješ Atid, levičarje in prvič v zgodovini Izraela tudi poslance arabske islamistične stranke. Vendar je bila koalicija, ki je bila sestavljena z namenom, da konča vladavino Benjamina Netanjahuja, zelo krhka že od samega začetka. Aprila je namreč izgubila večino v 120-članskem parlamentu, potem ko jo je zapustila peščica poslancev.

Nova trenja v koaliciji so povzročila nedavna nesoglasja glede obnovitve ukrepa, ki judovskim naseljencem na okupiranem Zahodnem bregu omogoča življenje po izraelski zakonodaji.

Netanjahu se bo znova potegoval za premierski stolček

Dolgoletni premier Netanjahu, ki mu trenutno sodijo zaradi obtožb o korupciji, je napoved razpada koalicije komentiral z besedami, da je to "odlična novica za več milijonov izraelskih državljanov". "Ta vlada lahko spakira," je dejal in napovedal, da bo skušal s svojo stranko Likud znova sam sestaviti "široko, nacionalistično" vlado.

Po javnomnenjski anketi televizijske postaje Chanel 12, objavljeni prejšnji teden, bi Netanjahujev blok na volitvah dobil največ sedežev v knesetu, a dva manj od večine.

V Izraelu se poglablja politična kriza