Španski generalni tožilec Candido Conde Pumpido je izrazil zadovoljstvo ob aretaciji članov Batasune, in dodal, da so bili nekateri obtoženi sodelovanja z Eto. Foto: EPA
Španski generalni tožilec Candido Conde Pumpido je izrazil zadovoljstvo ob aretaciji članov Batasune, in dodal, da so bili nekateri obtoženi sodelovanja z Eto. Foto: EPA
Otegi se je v zaporu znašel junija. Foto: EPA
Baskovski separatisti za zapahi

V Seguri so po ukazu najvišjega protiterorističnega sodnika Baltasarja Garzona policisti po skrbno pripravljeni akciji vdrli na sestanek stranke in prijeli 21 ljudi. Tokratno skrivno srečanje stranke je bilo namenjeno izmenjavi oblasti med starejšimi in mlajšimi člani, zdaj pa so se za zapahi znašli oboji.

Batasuno so pred petimi leti prepovedali, ker naj bi se za njo skrivala oborožena skupina Eta, ki se za neodvisno Baskijo zavzema tudi s krvavimi napadi. Batasuna je za špansko vlado politično krilo Ete, čeprav stranka ni nikoli priznala stikov z baskovskimi separatisti, a tudi nikoli ni obsodila njenih napadov.

Batasuno so ustanovili junija 2001, pobudniki stranke pa so želeli na svojo stran pridobiti skrajneže, ki se z nasiljem borijo za samostojnost Baskije. Batasuna je na baskovskih parlamentarnih volitvah 2001 dobila 10 odstotkov glasov, leto zatem pa je španski parlament stranko, ki naj bi bila politično krilo Ete, prepovedal. Sodnik Baltazar Garzon je stranki najprej zasegel vse dobrine in blokiral vse bančne račune, 26. avgusta leta 2002 pa je prepovedal vse aktivnosti stranke v naslednjih treh letih in dal zapreti vse njihove prostore. Na isti dan je španski parlament na podlagi zakona o strankah sprejel zakon, ki je za nezakonito razglasil Batasuno in s tem prepovedal njeno delovanje. Lani so delovanje stranke prepovedali še za dve leti.

Eta prekinila premirje
Junija je Eta, ki je v štirih desetletjih prizadevanj za osamosvojitev Baskije organizirala na stotine napadov, v katerih je umrlo več kot 800 ljudi, prekinila 15-mesečno premirje. Socialistična vlada pod vodstvom Joseja Luisa Zapatera je na prekinitev premirja odgovorila z ostrim pristopom k iskanju vodilnih članov. Le tri dni po koncu premirja so španske oblasti že aretirale vodjo Batasune Arnalda Otegija.

Baski bi referendum, vlada ne
Pred nekaj dnevi je baskovski premier Juan Jose Ibarretxe med razpravo v regionalnem parlamentu v Vitorii napovedal, da bodo referendum o neodvisnosti Baskije izvedli 25. oktobra naslednje leto, in s svojo napovedjo takoj doživel hladen tuš iz Madrida. Vlada je takoj zavrnila možnost referenduma in ga označila za nezakonitega po ustavi. Voditelj opozicijske ljudske stranke Mariano Rajoy je napoved referenduma označil za izslijevanje.

K. T.

Baskovski separatisti za zapahi