Obtožbe je že zavrnila in pojasnila, da se je za odstop odločila, da bi preprečila nadaljnjo škodo Evangeličanski cerkvi.

Številni nemški mediji so nedavno poročali, da je Kurschus več let vedela, da naj bi njen sodelavec v okrožju Siegen izvajal spolno nasilje, a pri tem ni storila ničesar. Prejšnji teden je odločno zavrnila špekulacije v medijih in zatrdila, da je za obtožbe izvedela šele na začetku letošnjega leta, ko je bila proti njej vložena anonimna pritožba.

Zaradi obtožb je danes odstopila tako s položaja predsednice sveta Evangeličanske cerkve v Nemčiji kot s položaja predsednice Cerkve v Vestfaliji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tožilstvo v mestu Siegen trenutno preiskuje več sumov spolnega nasilja, ki naj bi ga zagrešil že upokojeni cerkveni uslužbenec, ki je tako kot Kurschus v 90. letih prejšnjega stoletja delal v cerkvenem okrožju Siegen. Po navedbah tožilstva za zdaj še ni jasno, ali je bil moški vpleten v kakršno koli kaznivo dejanje.

Spolne zlorabe v nemških cerkvah sicer niso redek pojav. Glede na študijo nemške škofovske konference iz leta 2018 je med letoma 1946 in 2014 kar 1670 katoliških duhovnikov v državi zagrešilo določeno obliko spolnega nasilja, žrtev je bilo najmanj 3677 mladoletnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.