Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Odlok o prepovedi pogajanj s Putinom je pred objavo Zelenskega potrdil ukrajinski svet za varnost in obrambo, ki ga sestavljajo člani vlade ter vodje oboroženih sil in varnostnih služb.

Po ruski invaziji 24. februarja so potekali številni pogovori med predstavniki obeh strani, a je Kremelj za vsa pogajanja na predsedniški ravni postavil stroge pogoje, ki so bili za Ukrajino nesprejemljivi. Kijev je zdaj ob uspešni protiofenzivi praktično izključil možnost za pogovore, vse dokler se ruske sile ne umaknejo z njihovega ozemlja.

Ukrajinski svet za varnost in obrambo je ob tem rusko priključitev štirih ukrajinskih regij znova označil za kršitev mednarodnega prava.

Biden: ZDA ne bodo nikoli priznale priključitve

Bela hiša je medtem sporočila, da je ameriški predsednik Joe Biden danes po telefonu govoril z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Biden je zagotovil, da ZDA nikoli ne bodo priznale priključitev ukrajinskih ozemelj Rusiji.

Biden je obljubil, da bo Ukrajino še naprej podpiral pri obrambi pred rusko agresijo, dokler bo to potrebno, so še sporočili iz Washingtona. Predsednik ZDA je danes ukrajinskemu kolegu sporočil, da je nov paket oborožitve v skupni vrednosti 625 milijonov dolarjev že na poti.

Gre za raketne sisteme Himars, topniške sisteme, strelivo in oklepna vozila. Topniški raketni sistemi visoke mobilnosti (Himars) Ukrajincem omogočajo obstreljevanje ruskih sil od daleč, z njimi uničujejo mostove in drugo infrastrukturo ter ovirajo oskrbo ruskih enot na fronti. ZDA so Ukrajini dostavile že 16 takih sistemov.

Biden je zagotovil, da bodo ZDA še naprej pritiskale na vse posameznike, organizacije in države, ki podpirajo rusko enostransko priključitev regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk.

Pozdravil je uspeh sporazuma, ki je omogočil varen izvoz ukrajinskega žita na svetovne trge, in poudaril potrebo po tem, da se izvoz nadaljuje.

Ruska vojska naj bi se hitro umikala z vzhoda in juga Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem videonagovoru dejal, da je ukrajinski vojski uspelo "v več pokrajinah osvojiti nekaj novih krajev", a da na več območjih potekajo hudi boji. Izgube ruske vojske so potrdili tako v Kremlju kot proruski voditelji v ukrajinskih regijah. Tudi oni so sporočili, da se ruska vojska na vso moč brani, piše BBC.

Ukrajinske sile so prejšnji konec tedna dosegle pomembno zmago, ko so osvobodile mesto Liman v regiji Doneck. Foto: Reuters
Ukrajinske sile so prejšnji konec tedna dosegle pomembno zmago, ko so osvobodile mesto Liman v regiji Doneck. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je medtem objavilo nov zemljevid, s katerega je razbrati hiter umik ruskih sil z območij na vzhodu in jugu Ukrajine. Območje pod nadzorom ruske vojske je bilo tako v torek precej manjše kot še dan prej, poroča Reuters.

Na severovzhodu Ukrajine so se ruske sile vzdolž frontne črte, ki poteka približno 70 km južno od Kupjanska ob reki Oskil, umaknile približno 20 km proti vzhodu, vse do meje s pokrajino Lugansk. S tem bi ruske sile skoraj v celoti zapustile pokrajino Harkov, kjer nadzirajo le še del ozemlja med mestom Dvorična in mejo z Rusijo.

Na jugu Ukrajine v pokrajini Herson se je ruska linija nadzora pomaknila za 25 km proti jugu, na območje mesta Dudčani. Ukrajina je na obeh območjih poročala o napredku, a brez podrobnosti. Rusija je že v preteklosti posredno, zgolj z objavo posodobljenega zemljevida, priznala napredovanje ukrajinske protiofenzive.

Ukrajinska vojska v ponedeljek osvobodila ozemlje ob reki Dneper

Ukrajinskim enotam je že v ponedeljek uspelo izbojevati pomembno zmago, saj so ob reki Dneper na jugu osvojile nekaj vasi, med drugim znova nadzorujejo kraja Solota Balka in Hreščenivka. S hitrim napredovanjem tako ogrožajo oskrbovalne poti ruske vojske. Na zahodnem bregu Dnepra naj bi bilo približno 25.000 ruskih vojakov, ukrajinska vojska pa je močno poškodovala most Antonivski, prek katerega Rusi oskrbujejo svoje enote v središču Hersona.

Ukrajinske sile uspehe dosegajo tudi na vzhodu države, potem ko so že konec tedna prevzele popoln nadzor nad mestom Liman v regiji Doneck. To je bila prva ukrajinska vojaška zmaga na ozemlju, ki si ga je prisvojila Rusija.

Ukrajinska protiofenziva na vzhodu in jugu se nadaljuje

Mobilizirani ruski vojaki prispeli v Doneški bazen

V Doneški bazen so medtem prispeli prvi mobilizirani ruski vojaki. V zasedeni ukrajinski regiji Doneck in Lugansk so po navedbah ruskih oblasti prispeli prvi mobilizirani ruski vojaki, ki naj bi po usposabljanju varovali oskrbovalne poti v zaledju fronte. Rusko obrambno ministrstvo je na Telegramu zapisalo, da se prvi mobilizirani vojaki že usposabljajo v regiji Doneck, še pred tem pa je poveljstvo ruske vojske napovedalo prihod rezervistov v Lugansk. Po navedbah ministrstva bodo rezervisti po usposabljanju varovali oskrbovalne poti v zaledju fronte.

Ukrajinski vojaki v regiji Doneck. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki v regiji Doneck. Foto: Reuters

Britansko obrambno ministrstvo je objavilo poročilo, v katerem opozarja, da Rusija ne bo mogla zagotoviti zadostne količine opreme in potrebnega vojaškega usposabljanja za tako veliko vpoklicanih. Kot enega od kazalnikov so poudarili letošnji naborni cikel, ki naj bi se začel mesec dni pozneje kot običajno. "Izzivi, povezani z nastanitvijo, usposabljanjem, opremljanjem in razporeditvijo mobiliziranega in vpoklicanega osebja, so ogromni," je zapisano v poročilu, ki med drugim opozarja na pomanjkljivosti v ruskih upravnih in logističnih sistemih.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra izdal ukaz o mobilizaciji več sto tisoč rezervistov, a so bile kmalu ugotovljene številne nepravilnosti, saj so pozive prejeli tudi ljudje, ki ne izpolnjujejo pogojev za to. Zato je Moskva v ponedeljek suspendirala in premestila častnika v regiji Habarovsk Jurija Lajko, saj je bilo tam pomotoma vpoklicanih več tisoč ljudi za boje v Ukrajini.

"Od več tisoč rojakov, ki so v zadnjih desetih dneh prejeli poziv in prišli v naborne urade, so jih približno polovico poslali domov, ker niso izpolnjevali meril za vpoklic," je dejal guverner regije Mihail Degtarjev. Poudaril je, da to ne bo vplivalo na izpolnjevanje nalog, ki jim jih je naložil ruski predsednik.

Medtem so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass tudi krajevne oblasti v regiji Jakutija približno 300 moških poslale domov, ker so bili neupravičeno vpoklicani.

Ukrajinska vojska. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska. Foto: Reuters

Vpoklicanih 200.000 ljudi

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem sporočil, da je bilo v okviru delne mobilizacije vpoklicanih že več kot 200.000 ljudi, njihovo usposabljanje pa poteka na 80 poligonih in v šestih centrih za usposabljanje. Pri tem je poudaril, da se je prijavilo tudi veliko prostovoljcev, in centre za mobilizacijo pozval, naj jih ne zavračajo, če za to ni resnih razlogov.
Prav tako je ponovil, da so pristojne agencije dobile navodila, naj nabornike opremijo s potrebno opremo in jih usposobijo.

Strah pred delno mobilizacijo je množico Rusov spodbudil k umiku v večino okoliških držav, kot so baltske države, Finska, Gruzija, Kazahstan in Mongolija. Samo v Kazahstan je od razglasitve mobilizacije vstopilo že več kot 200.000 ruskih državljanov, državo pa naj bi zapustilo približno 147.000 Rusov, je danes dejal kazahstanski notranji minister Marat Ahmetjanov. Hkrati je poudaril, da za ruske državljane ne bodo omejili vstopa, in dodal, da je bilo do zdaj vloženih že 68 prošenj za pridobitev kazahstanskega državljanstva.

Rusija: vpoklicanih 200.000 ljudi

Priključitev potrdil še zgornji dom ruskega parlamenta

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v petek slovesno razglasil priključitev štirih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, je njihovo priključitev k Rusiji v ponedeljek soglasno potrdil tudi spodnji dom ruskega parlamenta, duma.

O priključitvi je danes odločal še zgornji dom ruskega parlamenta in soglasno sprejel priključitev vseh štirih ukrajinskih regij Rusiji. Dokument bo zdaj znova v rokah predsednika Putina, ki ga bo znova podpisal. S tem bo formalni postopek aneksije končan, Rusija pa si bo priključila 18 odstotkov ukrajinskega ozemlja. Njene poteze mednarodna skupnost ne priznava.

V Kremlju so v ponedeljek priznali, da še presojajo, kateri deli okupirane Ukrajine spadajo k priključenim ozemljem.

Ruski poslanci so brez glasu proti potrdili priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji. Foto: Reuters
Ruski poslanci so brez glasu proti potrdili priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji. Foto: Reuters

Zakoni o priključitvi določajo, da so bile štiri republike in regije, ki bodo ohranile zdajšnja imena, uradno ustanovljene z dnem njihove priključitve, kar pomeni v petek, 30. septembra. Meje novih entitet bodo enake tistim, ki so "obstajale na dan njihove ustanovitve in priključitve k Rusiji". Prebivalci novoustanovljenih entitet se od datuma, ko so bile regije priključene k Rusiji, štejejo za ruske državljane. Tisti, ki se želijo odpovedati ruskemu državljanstvu, imajo na voljo en mesec, da za to zaprosijo.

Največji preboj ukrajinske vojske na jugu države
Zelenski in Musk v sporu glede načrtov za končanje vojne

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek ostro kritiziral ameriškega milijarderja Elona Muska, ki je na Twitterju objavil anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini. Ti med drugim vključujejo izvedbo novih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prepustitev Krima Rusiji.

Elon Musk je svojih 107,7 milijona sledilcev na Twitterju pozval, naj glasujejo o njegovih predlogih za mirno končanje vojne v Ukrajini. Predlagal je, da bi Ukrajina morala postati nevtralna, se odpovedati polotoku Krim, v štirih zasedenih ukrajinskih regijah pa bi morali izvesti nove referendume pod nadzorom Združenih narodov. Pri tem je še poudaril, da je zmaga Ukrajine malo verjetna, saj ima Rusija trikrat več prebivalcev.

V razpravo o mirni rešitvi spora med Ukrajino in Rusijo se je hitro vmešal Zelenski, ki je v odgovor objavil svojo anketo, v kateri je sledilce spraševal, ali jim je najbogatejši človek na svetu bolj všeč takrat, ko podpira Ukrajino ali Rusijo. Več kot 90 odstotkov volivcev je glasovalo za Muska, ki podpira Ukrajino.

Musk je nato objavil novo anketo z opisom: "Poskusimo torej: volja ljudi, ki živijo v Doneškem bazenu in na Krimu, naj odloči, ali so del Rusije ali Ukrajine." Izidi te ankete še niso znani.