Domačini in novinarji opazujejo škodo, potem ko so ukrajinski branilci sestrelili rusko raketo. Foto: EPA
Domačini in novinarji opazujejo škodo, potem ko so ukrajinski branilci sestrelili rusko raketo. Foto: EPA

Kot na svoji spletni strani navaja rusko obrambno ministrstvo, je dal Šojgu "vsa potrebna navodila za nadaljnje stopnjevanje dejanj skupin na vseh operativnih območjih z namenom izključiti možnost, da bi kijevski režim začel obsežne zračne in artilerijske napade na civilno infrastrukturo in prebivalce v naseljih v Donbaškem bazenu in drugih regijah."

Ruske sile so po reorganizaciji znova okrepile napade na vzhodu države. V ruskem napadu v Nikopolu sta umrla dva človeka, je sporočila ukrajinska stran.

Ruska stran jedrsko elektrarno uporablja kot oporišče za obstreljevanje okolice

V petkovem televizijskem pogovoru je vodja ukrajinske jedrske agencije Energoatom Petro Kotin dejal, da Rusija uporablja jedrsko elektrarno Zaporožje kot oporišče za obstreljevanje okolice elektrarne. Kotin je opozoril, da so razmere "izjemno napete," saj območje nadzoruje do 500 ruskih vojakov. "Okupatorji so tja pripeljali stroje, vključno z raketnimi sistemi, s katerimi že obstreljujejo drugo stran reke Dnipro in ozemlje Nikopola," je dodal.

Po Kotinovem mnenju mednarodna jedrska agencija (IAEA) ne izvaja zadostnega pritiska na rusko vojsko, da bi ta zapustila elektrarno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. IAEA sicer želi opraviti nadzorni pregled elektrarne v Zaporožju, s čimer pa se ne strinja Kijev, ki takšno potezo označuje za legitimizacijo ruskih ozemeljskih teženj.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v petek sporočil, da je Ukrajina prejela prvo pošiljko naprednih raketnih sistemov M270. Ti dopolnjujejo naraščajoči topniški arzenal, ki ga dobavlja Zahod in za katerega Kijev pravi, da spreminja dinamiko na bojišču.

"Na bojišču bodo dobra družba za himarje," je dejal Oleksij, s čimer je imel v mislih ameriške natančne raketne sisteme, ki jih je ukrajinska vojska nedavno že uporabila, še navaja DPA.

Zelenski: Ruska družba bo prizadeta desetletja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem opozoril, da bo ruska družba zaradi vojne proti Ukrajini prizadeta desetletja. Ukrajina bo ohranila "človečnost in civilizacijo", je poudaril v videonagovoru v petek pozno zvečer in obljubil, da bodo obnovljene tudi uničene izobraževalne ustanove. "Ruska družba s toliko morilci in krvniki pa bo po lastni krivdi ostala ohromljena za več generacij," je opozoril.

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je Rusijo obtožila odgovornosti za nedavno smrt britanskega državljana v ujetništvu proruskih sil. V odgovor na smrt Paula Ureyja je v petkovi objavi na Twitterju zahtevala, da Rusija prevzame vso odgovornost za njegovo smrt.