Iz Kijeva so danes sporočili, da ruske sile nadaljujejo napade vzdolž celotne fronte v vzhodni Ukrajini. Informacije z območij spopadov v Ukrajini je sicer težko ali nemogoče neodvisno preveriti. Foto: EPA
Iz Kijeva so danes sporočili, da ruske sile nadaljujejo napade vzdolž celotne fronte v vzhodni Ukrajini. Informacije z območij spopadov v Ukrajini je sicer težko ali nemogoče neodvisno preveriti. Foto: EPA

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko trdi, da je beloruska vojska nad Belorusijo sestrelila rakete, ki naj bi bile izstreljene iz Ukrajine.

"Provocirajo nas. Povedati vam moram, da je pred približno tremi dnevi Ukrajina poskušala napasti vojaške cilje v Belorusiji. Hvala bogu so naši protiletalski sistemi Pantsir prestregli vse rakete, ki so jih izstrelile ukrajinske sile," je dejal po poročanju državne tiskovne agencije Belta.

Proruski separatisti: Lisičansk obkoljen

Današnje obtožbe Lukašenka so bile izrečene po tem, ko so se v zadnjem času začela pojavljati ugibanja, da se Minsk vse bolj vpleta v konflikt med Kijevom in Moskvo.

Je Lisičansk padel?

"Ljudska milica v Lugansku in ruske sile so danes zasedle zadnje strateške položaje, kar nam omogoča potrditev, da je Lisičansk popolnoma obkoljen," je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal tiskovni predstavnik separatističnih sil Andrej Maročko.

"V okolici Lisičanska divjajo spopadi. K sreči mesto ni obkoljeno in je pod nadzorom ukrajinske vojske," pa je za ukrajinsko televizijo povedal tiskovni predstavnik ukrajinske nacionalne garde Ruslan Mužičuk in tako zanikal izjavo predstavnika separatističnih sil v Lugansku.

Zavzetje mesta bi Rusiji omogočilo prodor še globlje v vzhodno regijo Donbas, ki je postala glavna tarča ofenzive. Na drugi strani reke Severski Donec so Rusi prejšnji teden zavzeli bližnje mesto Severodoneck.

Ukrajina Rusijo obtožuje namernih napadov na civiliste

Posledice petkovega napada v mestu Bilgorod-Dnistrovski. Foto: Reuters
Posledice petkovega napada v mestu Bilgorod-Dnistrovski. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad na blok v mestu Bilgorod-Dnistrovski v pokrajini Odesa označil za teroristično dejanje in dejal, da je bila uporabljena raketa, namenjena napadom na vojaške ladje, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

"Šlo je za povsem navadno stanovanjsko stavbo, v kateri je živelo približno 160 ljudi," je dejal v videosporočilu v petek zvečer. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo 21 ljudi, še 40 pa jih je bilo ranjenih. Rusija zanika napad na stanovanjski blok.

Nove eksplozije v Mikolajivu

Po besedah Zelenskega je Rusija od začetka vojne na Ukrajino izstrelila več kot 3000 raket. Dvanajst ruskih raket je "samo v eni noči in enem jutru" zadelo tudi mesto Mikolajiv na jugu državi, je dejal Zelenski in izrazil sožalje prijateljem in družinam žrtev.

Uničena stanovanja v bloku v ukrajinskem mestu Severodoneck, ki je po dolgotrajnih spopadih prejšnji mesec prešlo pod ruski nadzor. Foto: Reuters
Uničena stanovanja v bloku v ukrajinskem mestu Severodoneck, ki je po dolgotrajnih spopadih prejšnji mesec prešlo pod ruski nadzor. Foto: Reuters

Župan Mikolajiva Oleksandr Senkevič je sporočil, da so se zjutraj oglasile opozorilne sirene, nato pa je mesto streslo več silovitih eksplozij. Prebivalce je prek aplikacije Telegram pozval, naj ostanejo v zakloniščih, poroča Al Džazira.

Kuleba: Rusija vodi vojno proti civilistom

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je medtem Rusijo obtožil, da vodi vojno proti civilistom. Kuleba je ob tem zahodne države ponovno pozval k dobavi težkega orožja, da bi "rešili ukrajinska življenja".

Iz ZDA so ravno v petek sporočili, da pripravljajo nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 820 milijonov dolarjev, vključno z dvema raketnima sistemoma zemlja-zrak NASAMS, štirimi protitopniškimi radarji in okoli 150.000 nabojev topniškega streliva kalibra 155 mm, še navaja Al Džazira.

Ruske sile še dva zajeta Britanca obtožile, da sta tuja plačanca

Ruski državni mediji so medtem poročali, da so ruske sile v Ukrajini, na območju pod nadzorom proruskih separatistov, ujele dva Britanca in ju obtožile, da sta plačanca.

Humanitarni delavec iz Cambridgeshira, 22-letni Dylan Healy, in vojaški prostovoljec Andrew Hill sta bila obtožena izvajanja "plačanskih dejavnosti", so sporočili uradniki v samooklicani Ljudski republiki Doneck.

Prokremeljska spletna stran je poročala, da se bosta Healy in Hill soočila z enakimi obtožbami kot britanska vojaška prostovoljca Aiden Aslin in Shaun Pinner. Njiju so ruske sile zajele v Mariupolju, nato pa sta bila v Donecku obsojena na smrt, še piše Al Džazira.

Rusija napadla več skladišč z orožjem

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo tudi, da so uničili pet poveljniških mest ukrajinske vojske v Doneškem bazenu in pokrajini Mikolajiv. Napadli so tudi tri skladišča za orožje v Zaporožju in skladišče za orožje v tovarni traktorjev v Harkovu.

Prav tako so sporočili, da je naftna rafinerija v ukrajinskem mestu Lisičansk, kjer so v zadnjih dneh potekali hudi boji, zdaj v rokah ruskih vojakov in proruskih separatistov.

Ukrajinska stran je v petek sicer navedla, da se spopadi na tem območju nadaljujejo. Ukrajinski generalštab je ob tem sporočil, da so ukrajinske enote uspešno odbile ruski napad na tovarno v bližini Lisičanska, medtem ko so bili ukrajinski vojaški položaji v petek podvrženi močnemu ruskemu obstreljevanju vzdolž celotne frontne črte na vzhodu in jugu Ukrajine.

Ukrajina: Ruske sile na Kačji otok odvrgle fosforne bombe

Dan po tem, ko so se ruske enote umaknile s Kačjega otoka v Črnem morju, je Ukrajina Moskvo obtožila tudi, da je na strateško pomembno ukrajinsko vojaško oporišče odvrgla fosforne bombe.

Dva poleta bojnih letal Su-30, ki naj bi odvrgla fosforne bombe, sta bila nad otokom izvedena s Krimskega polotoka, je v petek na družbenem omrežju Telegram zapisal vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni. Na družbenih omrežjih so zaokrožili tudi posnetki domnevnega metanja fosfornih bomb.

Fosforno orožje, ki pušča značilno belo sled na nebu, je zažigalno orožje, katerega uporaba proti civilistom je prepovedana v skladu z mednarodno konvencijo, vendar je dovoljena za vojaške cilje, poroča Al Džazira.

Ruska vojska je v četrtek umaknila svoje sile s Kačjega otoka, kar je Moskva opisala kot "gesto dobre volje". Kijev je umik ruskih sil z otoka, ki so ga sicer zavzele drugi dan vojne, označil za ukrajinsko zmago. Neposeljeni Kačji otok leži približno 35 kilometrov od delte reke Donave in je bil kot ukrajinska obmejna postojanka že pred začetkom vojne opredeljen kot vojaško območje z omejenim gibanjem.