Ob svetovnem dnevu deklic so si Indijke v mestu Čandigar nadele rožnate turbane. Foto: Reuters
Ob svetovnem dnevu deklic so si Indijke v mestu Čandigar nadele rožnate turbane. Foto: Reuters

Sklad ZN za otroke (Unicef) ob tej priložnosti poudarja, da so deklice "neustavljive, saj v sebi nosijo izjemno moč in energijo, s čimer lahko uresničijo vse svoje sposobnosti, če imajo enake možnosti". Vlaganje v deklice pomembno prispeva k razvoju celotne družbe.

V Unicefu poudarjajo, da vse več deklic danes uresničuje svoje sanje. Vse več jih namreč hodi v šolo in konča izobraževanje, manj se jih poroči in v času otroštva postane mater, vse več jih pridobi veščine, potrebne za delovne izzive v prihodnosti.

Kot navajajo, se je delež mladih žensk, ki so se poročile v otroštvu, v zadnjem desetletju zmanjšal za 15 odstotkov. Svetovna stopnja rodnosti pri mladostnicah se je zmanjšala s 65 rojstev na 1.000 deklet, starih od 15 do 19 let, leta 1995, na 43 rojstev na 1.000 deklet, starih od 15 do 19 let, v letu 2018.

Zmanjšuje se število nepismenih in tistih, ki ne hodijo v šolo

Po podatkih Unicefa se je število deklic, ki ne hodijo v šolo, od leta 1998 zmanjšalo za 37,5 odstotka. Število nepismenih mladih žensk, starih od 15 do 24 let, se je med letoma 1995 in 2016 zmanjšalo za približno 42 odstotkov. Prav tako se je zmanjšal delež deklic, ki so podvržene obrezovanju spolnih organov – leta 2017 je bilo eno od treh deklet, starih od 15 do 19 let, v 30 državah deležno te prakse, v primerjavi z enim od dveh deklet leta 1990.

V Unicefu opozarjajo, da kljub napredku izzivi ostajajo, saj milijone deklic po vsem svetu še vedno nima možnosti, da bi uresničile vse svoje zmožnosti. Vsako leto se poroči 12 milijonov deklic, mlajših od 18 let, zaradi česar se njihovo otroštvo prezgodaj konča. Dekleta, ki se poročijo v otroštvu, bolj verjetno opustijo šolanje in imajo nižjo stopnjo izobrazbe kot tista, ki se poročijo pozneje.

130 milijonov deklic, starih od šest do 17 let, ne hodi v šolo, več 10.000 deklic pa je prisiljenih sodelovati v oboroženih skupinah, pogosto kot spolne sužnje, še navaja Unicef.