Na farmi v Velilki Britaniji bodo ubili 6.000 živali. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na farmi v Velilki Britaniji bodo ubili 6.000 živali. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Preiskava vzorcev z račje farme v Veliki Britaniji je potrdila, da gre res za sev virusa ptičje gripe H5N8, ki so ga potrdili tudi na Nizozemskem in v Nemčiji. WHO svari pred napadom nove ptičje gripe.

"Perutninske farme po Evropi napada nova vrsta ptičje gripe, ki se bo zagotovo širila naprej med pticami, ali se bo virus razširil tudi med ljudmi, pa za zdaj še ni mogoče napovedati," je sporočilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je evropske države pozvala k pazljivosti.

Strokovnjakinja WHO-ja na področju globalnih programov proti gripi Elizabeth Mumford je opozorila, da je virus še precej neznan. Glede na to, kako hitro se širi med perutnino, predvideva, da bo verjetno slej ko prej prešel tudi na človeka. Zato je poudarila pomen zakola bolnih živali in nadzorovanja telesne temperature pri ljudeh, ki so bili v stiku z njimi, tako da bi čim prej odkrili morebiten prenos virusa na človeka.

Že včeraj je Evropska komisija sprejela ukrepe za zajezitev virusa, med katerimi so zakol okuženih živali in prepoved prodaje perutninskega mesa ali jajc na okuženem območju.

Zakol živali
V Nemčiji in na Nizozemskem so namreč potrdili enak podtip visoko patogenega seva virusa ptičje gripe H5N8. Po dozdajšnjih ugotovitvah je zelo podoben virusu, ki se od začetka tega leta širi med perutnino na Kitajskem, Japonskem in v Južni Koreji. "A lahko bi šlo tudi za kaj drugega," je menila Mumfordova.

Na perutninski farmi v bližini Utrechta na Nizozemskem so že odredili zakol 150.000 kokoši, enaka usoda je dočakala 6.000 rac na farmi v Yorkshiru v Veliki Britaniji. Oddelek za okolje, hrano in podeželske zadeve (Defra) na Otoku miri javnost, da za zdaj nevarnost za ljudi ne obstaja, razen če je posameznik v neposrednem stiku z okuženo živaljo.

Odkrili povezavo
Nemški znanstveniki so medtem sporočili, da so že odkrili povezavo med sevom ptičje gripe, ki so ga odkrili na severovzhodu Nemčije, in sevom ptičje gripe v Južni Koreji. Tako v Aziji kot Evropi sicer tega seva virusa pri ljudeh zaenkrat niso zabeležili.

Strokovnjaki predvidevajo, da se je virus razširil iz Azije v Evropo s pticami selivkami. V Južni Koreji so zaradi njega v preteklih dveh mesecih zaklali že več sto tisoč živali, predvsem rac. Tako v Aziji kot Evropi tega seva virusa pri ljudeh za zdaj niso ugotovili.