V zahodni Afriki še naprej rastejo množična grobišča, v katera kar z bagri mečejo trupla. Foto: Reuters
V zahodni Afriki še naprej rastejo množična grobišča, v katera kar z bagri mečejo trupla. Foto: Reuters

Oktobra je Tony Banbury v Varnostnem svetu ZN-a dejal, da se mora "do prvega decembra 70 odstotkov vseh okuženih z ebolo zdraviti, 70 odstotkov umrlih pa mora biti pokopanih, če želimo izbruh uspešno omejiti". To je začasni cilj Združenih narodov, do končnega - da ebola ne bi več zahtevala življenj, je še dolga pot.

Banbury je dejal, da so v večjih delih Liberije, Sierre Leone in Gvineje dosegli 70 odstotkov zastavljenih ciljev, najhujše so razmere v liberijski prestolnici Freetown in v mestu Port Loko.

Število žrtev in okuženih še naprej raste
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v letošnji epidemiji ebole umrlo že skoraj 7.000 ljudi. V treh najbolj prizadetih državah, Sierri Leone, Gvineji in Liberiji, je virus hemoragične mrzlice do zdaj zahteval 6.928 življenj, 16.169 ljudi pa se je s to boleznijo okužilo. Ti podatki se za več kot 1.300 smrtnih žrtev razlikujejo od tistih, ki so jih sporočili prejšnji teden. Takrat je WHO objavila, da je v omenjenih afriških državah za ebolo umrlo 5.674 ljudi, v preostalih državah po svetu pa še 15.

Organizacija razlike v podatkih, ki je najbolj izrazita za Liberijo, ni pojasnila, verjetno je razlog v tem, da nova bilanca vključuje primere smrti, ki prej niso bili registrirani.

"ZN-ova strategija deluje, a ..."
Najhujši izbruh epidemije ebole do zdaj je najhuje prizadel Liberijo, kjer je za to boleznijo umrlo 4.181 ljudi. Organizacija sicer opaža, da se širjenje bolezni v tej zahodnoafriški državi umirja. V Sierri Leone, kjer se po navedbah WHO bolezen v številnih delih države še naprej hitro širi, so doslej našteli 1.461 primerov ebole, v Gvineji pa 1.284.

Po zadnjih podatkih ebola še vedno vsak teden vzame 200 do 300 življenj, a Banbury je prepričan, da so Združeni narodi vseeno veliko naredili, ko so postavili centre za ebolo, izkopali množična grobišča in ozaveščali domačine. "Naša strategija deluje, a kljub temu ostaja še vedno veliko tveganje, da se bo ebola razširila po svetu. Prav zato je zelo pomembno, da ljudje za ebolo ne bodo več umirali."