Evropska unija je z AstraZeneco podpisala pogodbo za dostavo 400 milijonov doz cepiv. Foto: EPA
Evropska unija je z AstraZeneco podpisala pogodbo za dostavo 400 milijonov doz cepiv. Foto: EPA

"Podatek, da je cepivo AstraZeneca le osemodstotno pri starejših od 65 let, je povzeto po nemških medijih. Dr. Evans, vodja razvoja na Univerzi Oxford, je to takoj kategorično zanikal, saj študije kažejo, da je učinkovitost pri starejših nad 65 let bistveno večja. Točen odstotek bo objavljen po končani klinični študiji, v katero so vključili le starejše od 60 let," je pojasnil profesor Borut Štrukelj z ljubljanske Fakultete za farmacijo.

In kako je mogoče, da ima cepivo različno učinkovitost pri različnih starostnih skupinah?
"S staranjem se aktivacija celic imunskega sistema zmanjšuje, predvsem pa ima veliko starejših od 65 let pridružene bolezni, zaradi katerih jemljejo zdravila, kot so zdravila proti vnetnim procesom, kortikosteroidi, imunosupresivi, ki lahko zmanjšujejo delovanje imunskega sistema," še pojasni Štrukelj.

V primerjavi s cepivi Pfizer-BioNTech in Moderna švedsko-britansko cepivo ni mRNA cepivo. Aktivna sestavina tega cepiva je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus SARS-CoV-2 pritrdi na človeške celice.

Novi zapleti s podjetjem AstraZeneca

EU odobril cepivo AstraZenece za starejše od 18 let

Evropska unija oziroma Evropska agencija za zdravila (EMA) je v petek odobrila uporabo tretjega cepiva proti covidu-19, ki je dvignil največ prahu do zdaj. Poleg cepiv Pfizerja in BioNTecha, ki sta bili odobreni decembra lani, ter Moderne, odobrene januarja letos, bodo zdravstveni domovi po Evropi cepili ljudi še s cepivom, ki ga proizvaja švedsko-britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca in Univerza v Oxfordu.

A v zadnjih dneh je prišlo do zaostanka pri dostavi omenjenega cepiva, pojavljala so se celo namigovanja, da naj bi podjetje AstraZeneca cepivo prednostno dostavljalo na Otok, zaradi česar je Evropa komisija odredila pregled tovarne.

Unija se je z AstraZeneco, ki ji je med drugim pomagala s 336 milijoni evrov pri zagotavljanju proizvodnje cepiva, dogovorila za nakup 400 milijonov odmerkov. AstraZeneca je v petek pod pritiski privolila v objavo pogodbe z Brusljem, a so nekateri deli, ki vključujejo zaupne informacije, zatemnjeni. Koliko odmerkov bi morala Unija od AstraZenece dobiti v prvem četrtletju tega leta, tako kljub objavi pogodbe še vedno ni znano, saj je ta del počrnjen.

Večji del pogodbe med Brusljem in AstraZeneco je očrnjen, zato še vedno ni znano, koliko cepiva naj bi v prvem četrtletju dostavili v EU. Foto: EPA
Večji del pogodbe med Brusljem in AstraZeneco je očrnjen, zato še vedno ni znano, koliko cepiva naj bi v prvem četrtletju dostavili v EU. Foto: EPA

Še bolj kot zamude pri dostavi cepiva pa je prejšnji teden odmevala informacija nemškega časopisa Handelsblatt, v katerem navaja, da ima uradni Berlin pomisleke glede uporabe cepiva AstraZenece, saj naj bi imelo le osemodstotno učinkovitost pri starejših od 65 let. "Osem odstotkov se nanaša na testirance, stare med 56 in 69 let, le med tremi in štirimi odstotki pa je bilo starih več kot 70 let," so sporočili z nemškega ministrstva za zdravje.

Čeprav je AstraZeneca navedbe zavrnila, cepivo pa je sicer že nekaj časa v uporabi, je sledila presenetljiva najava oziroma priporočilo Nemške komisije za cepiva (STIKO), naj se cepivo v Nemčiji uporablja le pri mlajših od 65 let.