Sojenje v primeru Patria je odmevalo tudi v tujini. Foto: BoBo
Sojenje v primeru Patria je odmevalo tudi v tujini. Foto: BoBo
Janez Janša
Tuji mediji izpostavljajo, da je druga Janševa vlada padla zaradi obtožb o korupciji na račun premierja. Foto: EPA

Večina jih omenja tudi množico Janševih podpornikov, ki se je zbrala pred sodiščem s slovenskimi zastavami v rokah in prepevala slovensko himno.

Najobsežneje se je o razsodbi razpisala avstrijska tiskovna agencija APA. Ta povzema tako razsodbo v primeru Janše kot tudi obeh preostalih obtoženih, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča. Opisuje tudi dogajanje pred sodiščem, kjer je sojenje spremljala "velika množica" Janševih podpornikov. Ti so večkrat prepevali tudi slovensko himno, piše agencija.

APA povzema tudi odziv predsednice Nove Slovenije Ljudmile Novak na razsodbo in opiše ozadje primera Patria v Avstriji. Deželno sodišče na Dunaju je prvoobtoženega Wolfganga Riedla obsodilo v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Agencija poroča tudi, da se je predhodna obravnava v primeru Patria na Finskem začela sredi maja.

V Avstriji o obsodbi poročajo tudi večji mediji, med drugimi Der Standard in Die Presse. Der Standard opisuje tudi položaj pred sodiščem, kjer je "nekaj sto podpornikov Janše stalo nasproti nekaj deset kritikom nekdanjega premierja".

Odmevi na Balkanu
Sodba pa odmeva tudi na Balkanu. Hrvaška tiskovna agencija Hina povzema zagovor Janše, ki je vse navedbe tožilstva zanikal, obtožnico proti sebi pa označil za politični proizvod. Povzemajo tudi besede Janše, da je pripravljen za dokazovanje svoje nedolžnosti iti tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourg.

Tudi srbska tiskovna agencija Tanjug poroča o sojenju in navaja besede tožilca Andreja Ferlinca, da je Janša v primeru Patria leta 2006 prejel "obljubo nagrade".

Na Hrvaškem o primeru med drugim poročata tudi časopisa Jutarnji list in Večernji list, ki prav tako poročata o množici, ki se je zbrala pred sodiščem in vzklikala "Janša, Janša".

Razsodbo povzema tudi nemška tiskovna agencija dpa, ki dodaja, da je druga Janševa vlada padla februarja po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki je izpostavila, da Janša ne zna pojasniti izvora premoženja v vrednosti več kot 200.000 evrov.

Dpa dodaja tudi, da je Slovenijo močno prizadela gospodarska kriza in da so varčevalni ukrepi med prebivalstvo vnesli veliko nezadovoljstva. Pogosti korupcijski škandali, v katere so bili vpleteni uradniki, so vodili do protestov, ki so bili v letu 2012 pogosto tudi nasilni, piše dpa.

Francoska tiskovna agencija AFP pa je opozorila, da je Janša dolgotrajno sojenje označil za politični lov na čarovnice in da je napovedal pritožbo. Agencija opozarja tudi, da se Slovenija bori proti temu, da bi postala šesta država z evrom, ki bi morala zaprositi za finančno pomoč EU-ja, in opisuje finski film Resnica o Patrii, v katerem so bile navedene obtožbe proti visokim slovenskim predstavnikom, tudi Janši.

O koncu sojenja sta poročali tudi tiskovni agenciji Reuters in Bloomberg. Ekonomist v londonski banki Standard Bank Timothy Ash je za Bloomberg dejal, da bo obsodba v svet poslala sporočilo, da sodišča naslavljajo ta vprašanja, ki očitno segajo globoko v vladajočo elito v Sloveniji. Ash v primeru vidi tudi "sence (Iva, op. a.) Sanaderja v sosednji Hrvaški in (Adriana, op. a.) Nastaseja v Romuniji", ki sta bila obsojena zaradi podobnih obtožb.

O obsodbi so pisali tudi v francoskem časopisu Le Figaro in pri britanskem BBC-ju. Ameriški Washington Post je prav tako poročal o dveletni zaporni kazni za Janšo in dodal, da je Janša proces označil za "uprizorjen" ter "sramoto za našo državo".

Novica je sicer segla še dlje. Med mediji, ki so jo objavili, je tudi kitajska tiskovna agencija Šinhua, katere poročanje sta med drugim povzela kitajska Global Times in Shanghai Daily. O razsodbi poročata tudi Fox News in Montreal Gazette.