Razmere v zaporu naj bi Britancem ušle izpod nadzora. Foto: EPA
Razmere v zaporu naj bi Britancem ušle izpod nadzora. Foto: EPA
G4S
Potem ko je podjetje G4S priznalo, da ne zmorejo zagotoviti dovolj varnostnikov na lanskih olimpijskih igrah v Londonu, je britanska vlada na hitro vpoklicala še 3.500 vojakov. Foto: EPA

Zapor Mangaung velja za enega najbolje varovanih in hkrati najbolj nevarnih zaporov v državi, v kateri je nasilje vsakdan. Upravlja ga britansko podjetje G4S, a zaradi hudih obtožb je vodenje začasno prevzela kar južnoafriška vlada, ki je sprožila tudi uradno preiskavo.

Trpeli v hudih bolečinah
Britanski BBC je namreč prejel več posnetkov, na katerih je slišati delovanje naprave za elektrošoke in krike bolečine, posnet pa je tudi neki zapornik, ki se na vso silo upira jemanju zdravil. Preiskovalci na univerzi Wits v Johannesburgu trdijo, da so v enem letu zbrali dokaze o elektrošokih in fizičnem nasilju nad skoraj 30 zaporniki. Nekateri naj bi od hudih bolečin omedlevali, jetniki pa so trpeli tudi zaradi zlomljenih okončin in drugih resnih poškodb.

Neki nekdanji zapornik je dejal, da so elektrošoke pazniki uporabljali kot način mučenja, za povrh pa naj bi jih polili še z vodo. Oblasti so dejale, da je položaj v Mangaungu, ki velja za enega najbolj zastraženih zaporov v državi, "šokanten in da je povsem ušel izpod nadzora".

V zaporu so sicer mnogi pazniki nedavno stavkali, zato jih je podjetje G4S 300 odpustilo. Vodja zaporov v Afriki, ki sodijo pod domeno G4S-ja, Andy Barker, se je na obtožbe odzval z besedami, da predpisovanje injekcij ni bilo v domeni njihovega osebja, ampak ločene zdravniške ekipe. Obtožbe o elektrošokih in pretepanju pa je ostro zavrnil. "Če pa se bo izkazalo, da je resnični, obljubljam, da bomo stvari podrobno preiskali," je dodal.

Blamaža med londonskimi igrami
To podjetje, ki je največji svetovni ponudnik storitev varovanja, je na domačem trgu izgubilo veliko ugleda. Potem ko se je med lanskimi olimpijskimi igrami na Otoku spopadlo s hudo kritiko, ker ni zagotovilo dovolj varnostnikov, in ga je vlada obtožila predragih storitev elektronskega beleženja zapornikov, je zamenjalo tudi izvršnega direktorja.

Nedavno pa je podjetje zavrnilo 1,55 milijarde britanskih funtov (1,81 milijarde evrov) vredno ponudbo britanske premoženjske skupine Charterhouse Capital Partners za nakup njihove enote za transport in hrambo gotovine ter drugega premoženja. Kot so pojasnili v G4S-ju, je bila ponudba "podcenjujoča".