Cene hrane dodatno dvigujejo tudi višji stroški za energijo. Foto: EPA
Cene hrane dodatno dvigujejo tudi višji stroški za energijo. Foto: EPA

Po ugotovitvah raziskave univerze London School of Economics so imela britanska gospodinjstva zaradi brexita konec leta 2021 v povprečju za 210 funtov (244,70 evra) višje stroške za hrano kot na začetku leta 2020.

Cene hrane so se začele dvigovati že konec leta 2019, ko so podjetja pričakovana bremena višjih stroškov skoraj v celoti začela prenašati na kupce.

Izdelki so se tako v dveh letih podražili za šest odstotkov, višje cene pa so najbolj prizadele revnejše prebivalstvo, saj ljudje z nizkimi dohodki porabijo večji delež svoje plače za hrano, opozarjajo avtorji raziskave.

Združeno kraljestvo je letos zajela huda kriza življenjskih stroškov, saj je inflacija dosegla najvišje vrednosti v več desetletjih. Dejstvo, da plače trenutnim razmeram ne sledijo, pa je medtem sprožilo val stavk po vsej državi. "Stopnja inflacije v Združenem kraljestvu se je leta 2022 dvignila nad 11 odstotkov, kar je največ v 40 letih," je spomnil profesor z bristolske univerze in soavtor študije Richard Davies.

Cene hrane dodatno dvigujejo tudi višji stroški za energijo, ki so narasli zaradi vojne v Ukrajini.
Združeno kraljestvo se je z evropskega enotnega trga umaknilo v začetku leta 2021, potem ko so državljani na referendumu leta 2016 podprli izstop iz EU-ja.

Britanske oblasti so nato s predstavniki EU-ja sklenile sporazum o trgovini in sodelovanju za čas po brexitu, ki je sicer ohranil večinoma brezcarinsko trgovino s preostalimi 27 članicami EU-ja. Kljub temu pa so se podjetja še vedno spopadala z občutnim povečanjem stroškov, večjim obsegom birokracije in zamudami na mejah, je še poročala AFP.