Foto: EPA
Foto: EPA

Zadnji primer policijskega nasilja v ZDA je znova izzval proteste v ameriški zvezni državi Minneapolis, kjer je 25. maja lani policist z nasilno aretacijo zadušil temnopoltega Georgea Floyda.

Policija je do torka zjutraj v Brooklyn Centru v ameriški zvezni državi Minneapolis aretirala okrog 40 ljudi, ki so protestirali kljub policijski uri, ki jo je za širše mestno območje Minneapolisa razglasil guverner Minnesote Tim Walz.

Odstop policistov ni pomiril protestnikov, ki so se na ulicah tega predmestja Minneapolisa zbrali tudi v torek zvečer. V sedež policije in policiste so metali steklenice in druge predmete. Policisti so odgovorili s solzivcem, šokgranatami in gumijastimi naboji. Po podatkih policije so aretirali več kot 60 ljudi, navaja britanski BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden je obljubil preiskavo, podpredsednica Kamala Harris pa je tvitnila, da molitve niso dovolj in je potrebna preiskava, ki bo dala odgovor na vprašanje, zakaj je Wright moral umreti.

Protest je v torek zvečer izbruhnil tudi v Portlandu v zvezni državi Oregon, kjer se je okoli 100 protestnikov zbralo pred poslopjem portlandskega policijskega združenja. Del poslopja je med protesti zagorel.

Ustavili so ga zaradi pretečene registrske tablice

Sorodna novica Druga noč protestov po smrti "pomotoma" ustreljenega temnopoltega moškega

V torek sta odstopila načelnik policije predmestja Brooklyn Center Tim Gannon in policistka Kim Potter, ki je v nedeljo ustrelila 20-letnega temnopoltega Daunteja Wrighta med nadzorom prometa zaradi pretečene registracije njegovega avtomobila. Ustrelila naj bi ga po nesreči, ker je namesto elektrošoka uporabila pištolo.

Po besedah župana Brooklyn Centra Mika Elliota sta policista odstopila, potem ko je mestni svet že izglasoval resolucijo, da ju odpustijo. Pozneje je povedal, da je na položaj načelnika policije že imenoval Tonyja Grueniga, ki je zamenjal Gannona. "Zagotoviti moramo, da bo pravici zadoščeno (...) Daunte Wright si to zasluži. Njegova družina si to zasluži," je še poudaril Elliot.

Namesto elektrošoka uporabila pištolo

Policijska patrulja je Wrighta v nedeljo ustavila zaradi pretečene registracije. Ugotovili so, da je bil zaradi lanskega incidenta s pištolo izdan nalog za njegovo aretacijo, in ga skušali vkleniti, a jim je zbežal v avtomobil in skušal odpeljati, Potterjeva pa ga je ustrelila z enim nabojem naravnost v prsi.

Z videoposnetka dogodka je razbrati njen vzklik presenečenja, saj naj bi bila tudi sama prepričana, da je uporabila elektrošok, in ne pištole. Načelnik policije Gannon ji je verjel, saj je pred strelom kričala na Wrighta, da ga bo stresla z elektrošokom.

Predsednik ZDA Joe Biden je obljubil preiskavo, podpredsednica Kamala Harris pa je tvitnila, da molitve niso dovolj in da je potrebna preiskava, ki bo dala odgovor na vprašanje, zakaj je Daunte Wright moral umreti.