Joe Biden in Kamala Harris sta na volitvah premagala Donalda Trumpa in Mika Pencea. Foto: Reuters
Joe Biden in Kamala Harris sta na volitvah premagala Donalda Trumpa in Mika Pencea. Foto: Reuters

"Obstaja sistemska težava pri overjanju glasovnic, ki bi lahko resno vplivala na celotne volitve (...) Menimo, da so ti ljudje kradljivci. Stroji velikih mest so skorumpirani. To so bile ukradene volitve (...) Kjer je bilo pomembno, so ukradli, kar so morali ukrasti," je med drugim tvitnil Trump, ki je navajal zaveznika Newta Gingricha, nekdanjega republikanskega predsednika predstavniškega doma.

Na Twitterju se je oglasila tudi Trumpova žena Melania. Zapisala je, da si "ameriško ljudstvo zasluži poštene volitve". "Vsak zakonit, ne nezakonit, glas mora biti preštet. Zaščititi moramo našo demokracijo s popolno transparentnostjo."

Medtem ameriška televizija CNN poroča, da je Melania Trump ena od ljudi v predsednikovem ožjem krogu, ki mu je svetovala, da je čas, da sprejme poraz. CNN se pri tem sklicuje na vir, ki naj bi bil seznanjen s pogovorom med Trumpom in njegovo ženo. Podobno naj bi predsedniku svetoval tudi njegov zet in tesni sodelavec Jared Kusher, še poroča CNN.

Foto: EPA
Foto: EPA

Biden: Čas je za zdravljenje ZDA

Biden je medtem razglasil zmago na volitvah in dejal, da je prišel čas za "zdravljenje ZDA". Pred njim je prihodnja podpredsednica države Kamala Harris napovedala: "Sem prva ženska na tem položaju, a ne tudi zadnja."

77-letni dolgoletni demokratski politik je nekaj ur za tem, ko so mediji razglasili njegovo zmago v zvezni državi Pensilvaniji, ki mu je prinesla odločilnih 20 elektorskih glasov, v zmagoslavnem govoru nastopil pred konvencijskim centrom v domačem Wilmingtonu pred nekaj več kot tisoč podporniki. To je zaradi pandemije novega koronavirusa tudi največja množica, pred katero je nastopil v volilnem času.

Biden je na oder navdušeno pritekel in med drugim dejal, da je bil izjemno presenečen, ko je videl, kako se Američani na ulicah veselijo zaradi njegove zmage. "Ljudje so spregovorili. Namenili so nam prepričljivo zmago, gladko zmago," je dejal v govoru, katerega rdeča nit je bila poziv Američanom, naj po letih strankarskega prepiranja in rasnih nemirov stopijo skupaj.

"Nismo sovražniki. Američani smo."

Zagotovil je, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih 70 milijonov, ki so na volilni glasovnici obkrožili ime njegovega protikandidata Trumpa. "Obljubim, da bom predsednik, ki ne bo razdruževal, ampak združeval. Naj se tukaj in zdaj konča to grenko obdobje demonizacije. Prišel je čas, da opustimo osorno retoriko, razelektrimo ozračje. Da znova vidimo drug drugega. Da znova poslušamo drug drugega. Da bi napredovali, moramo nehati svoje nasprotnike dojemati kot sovražnike. Nismo sovražniki. Američani smo. Biblija nas uči, da za vse pride svoj čas – je čas za pripravo, čas za žetev. In čas, da se vse pozdravi. Zdaj je prišel čas za to, da se Amerika pozdravi."

Poudaril je, da je do njegove izvolitve privedla široka koalicija podpornikov, ki je najrazličnejša v zgodovini – koalicija demokratov, republikancev in neodvisnih, mladih in starih, tistih iz mest in onih s podeželja, naprednežev, zmernežev in konservativcev, istospolno in raznospolno usmerjenih, belskih, Latinskoameričanov in potomcev Azijcev. "V trenutkih, ko je bila moja kampanja najbolj na dnu, pa so me znova podprli temnopolti. Vedno so mi krili hrbet – in jaz bom kril vašega."

Sorodna novica "Amerika je zaradi pandemije in njenih posledic načeta od znotraj in zunaj"

Dozdajšnjega predsednika Trumpa je omenil le nekajkrat, tudi takrat, ko je nagovoril njegove podpornike: "Razumem, da ste razočarani, ker ste volili predsednika Trumpa. Tudi sam sem že izgubil nekaj volitev. A dajmo drug drugemu priložnost." Spomnil je tudi, da je dobil več glasov kot kateri koli predsedniški kandidat v zgodovini Amerike.

Prva naloga bo boj proti novemu koronavirusu

Kot je napovedal, bo njegova prva naloga, da spravijo covid-19 pod nadzor. "Ne moremo obnoviti gospodarstva, naše vitalnosti ali se veseliti najdragocenejših trenutkov: objema vnuka, rojstnih dnevov, porok, diplom, vseh teh trenutkov, ki so nam najpomembnejši, dokler ne spravimo tega virusa pod nadzor." Že v ponedeljek bo ustanovil skupino znanstvenikov in strokovnjakov v okviru ekipe za prevzem oblasti, ki bo pripravila načrt za covid in ga potem po prevzemu januarja uresničila. "Ta načrt bo temeljil na znanosti. Temeljil bo na sočutju, empatiji in skrbi. Ne bom okleval z ničimer, na vso moč si bom prizadeval, da bi omejili pandemijo."

Sorodna novica Bidna in Harrisovo pozdravili tudi v rodnih mestih njunih prednikov

Če se lahko odločimo, da ne sodelujemo, potem se lahko odločimo tudi, da bomo sodelovali. In mislim, da je to del naloge, ki nam jo je poverilo ameriško ljudstvo. Želijo, da sodelujemo.

O delitvi republikancev in demokratov

Glede sodelovanja demokratov in republikancev je dejal, da je potrebna odločitev za sodelovanje. "Če se lahko odločimo, da ne sodelujemo, potem se lahko odločimo tudi, da bomo sodelovali. In mislim, da je to del naloge, ki nam jo je poverilo ameriško ljudstvo. Želijo, da sodelujemo."

Opomnil je, da se je Amerika večkrat v zgodovini znašla na točki, "ko je bilo treba sprejeti zahtevne odločitve o tem, kdo smo in kaj želimo biti. Lincoln leta 1860, ko je rešil Unijo, Franklin D. Roosevelt leta 1932, ko je obljubil New Deal, John F. Kennedy leta 1960 s programom New Frontier. In pred 12 leti, ko je Barack Obama pisal zgodovino, ko nam je dejal, da zmoremo. Zdaj smo znova na tej točki. Imamo možnost, da lahko premagamo obup in gradimo deželo napredka. Zmoremo. Vem, da zmoremo."

Kamala Harris je obljubila, da bo podpredsednica vseh Američanov. Reuters
Kamala Harris je obljubila, da bo podpredsednica vseh Američanov. Reuters

Harris: Pot naprej ne bo lahka, a Amerika je pripravljena

Pred njim je zbrane nagovorila novoizvoljena podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki je postala prva ženska, obenem pa še prva Afroameričanka in prva Američanka azijskega rodu na tem mestu. Dozdajšnja kalifornijska senatorka se je Bidnu zahvalila, da je "premagal eno glavnih ovir", ko je za svojo kandidatko izbral žensko. Tudi ona je obljubila, da bo podpredsednica vseh Američanov. Spomnila se je pokojne matere, indijske priseljenke v ZDA, in drugih generacij temnopoltih, azijskih, belskih, latinskoameriških in staroselskih žensk, ki so "tlakovale pot za ta trenutek". Odločno je poudarila: "Sem prva ženska na tem položaju, a ne bom tudi zadnja."

"Izbrali ste upanje in enotnost, vljudnost, znanost in da, resnico. Izbrali ste Joeja Bidna za prihodnjega predsednika. Pot naprej ne bo lahka, a Amerika je pripravljena, midva z Joejem sva pripravljena."

Bidnovi privrženci slavili. Kakšni bodo koraki Trumpa?

Izbrali ste upanje in enotnost, vljudnost, znanost in da, resnico. Izbrali ste Joeja Bidna za prihodnjega predsednika.

Kamala Harris

Trump spet na igrišču za golf

Trump se je tudi danes odpravil na golf v Sterling blizu Washingtona. Prav na tem igrišču je v soboto tudi dočakal razglasitev Bidnove zmage, nato se je vrnil v Washington, kjer so mu sicer volivci in volivke izrazito nenaklonjeni.

"Ta trenutek bi bilo napačno, če bi popustil," je dejal Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, nekdanji newyorški župan. Tudi republikanski kongresnik Kevin McCarthy je danes dejal, da so razlike med kandidatoma premajhne za končno razglasitev zmagovalca.

Poraza še ne priznava tudi večji del njegovih privržencev, ki pa niso povzročali nemirov. Trump je sinoči pred Bidnovim zmagoslavnim govorom v Delawaru tvitnil le to, da je osvojil več kot 70 milijonov glasov volivcev, česar ni osvojil še noben predsednik ZDA, ki se je potegoval za ponovno izvolitev.

Trump se ne želi sprijazniti s porazom na torkovih volitvah. Foto: Reuters
Trump se ne želi sprijazniti s porazom na torkovih volitvah. Foto: Reuters

Čestitki Romneyja in Busha mlajšega

Medtem pa je republikanski senator Mitt Romney že čestital Bidnu. "Raje bi gledal bolj dostojanstven odhod. A to preprosto ni v njegovem značaju," je dejal za Trumpa.

Bidnu je čestital tudi nekdanji republikanski predsednik George Bush mlajši. Kot je dejal, je izid jasen. Po Bushevih besedah je Biden dober človek, ki bo združil ZDA. Bush je Bidnu obljubil svojo pomoč.

Nekdanji predsednik je še dejal, da ima Trump sicer pravico zahtevati ponovno štetje glasov in sprožati pravne postopke. A dodal je, da lahko Američani verjamejo, da so bile volitve "poštene, da bodo spoštovali njihovo integriteto in da je njihov izid jasen".

Bush mlajši je postal predsednik na volitvah leta 2000, ko je premagal demokratskega kandidata Ala Gora, potem ko je vrhovno sodišče ukazalo prenehanje ponovnega štetja glasov na Floridi, ki ga je odredilo vrhovno sodišče te zvezne države. Bush je tako zmagal s prednostjo le 537 glasov.

Sledi odločanje sodišč o Trumpovih tožbah

Trump je napovedal več tožb, s katerimi želi spremeniti volilni izid. V Georgii bodo glasovnice znova preštevali, Trump želi, da se to zgodi tudi v Wisconsonu. Večkrat je tudi dejal, da bo skušal sodni postopek zaradi domnevnih volilnih poneverb in goljufij privesti vse do vrhovnega sodišča. A za svoje trditve ni ponudil še nobenih dokazov. O tožbah bodo odločala posamezna zvezna sodišča, ki lahko odločijo o ponovnih štetjih glasovnic. Volilno zmago lahko zavrne le vrhovno sodišče.

Če bo volilni izid potrjen, se bo 538 elektorjev 14. decembra sešlo v prestolnicah svojih zveznih držav in znova oddalo glasove. Novi predsednik uradno prevzame položaj na slovesnosti 20. januarja.

Slavje Bidnovih podpornikov. Reuters
Slavje Bidnovih podpornikov. Reuters

V Georgii in Severni Karolini se štetje nadaljuje

Ameriške televizije so sicer po Pensilvaniji Bidna razglasile tudi za zmagovalca volitev v Nevadi, tiskovna agencija AP pa mu je že prej pripisala tudi zmago v Arizoni, tako da je zbral 290 elektorskih glasov. Preostane le še odločitev o zmagovalcu v Georgii in Severni Karolini. Slednjo, kjer lahko po državnem zakonu preštevajo glasovnice še 12 dni po volitvah, bo najverjetneje dobil Trump, ki bo s tem seštevek elektorskih glasov s sedanjih 214 povečal na 229. Na koncu bo dobil še tri elektorske glasove z Aljaske za skupen seštevek 232 elektorskih glasov.

Biden v Georgii vodi za 10.196 glasov in bo prednost najverjetneje ohranil tudi po ponovnem štetju glasovnic ter osvojil 16 elektorskih glasov Georgie za skupni seštevek 306 elektorjev, kar je enako, kot jih je Trump osvojil leta 2016 proti Hillary Clinton. Po 99 odstotkih preštetih glasov je razmerje 49,5 proti 49,3 odstotka v korist Bidna.

Po razglasitvi Bidnove zmage v Pensilvaniji je po večjih ameriških mestih ZDA izbruhnilo spontano proslavljanje, ponekod so priredili tudi ognjemete, Trumpovi nasprotniki so se množično zbrali pred Belo hišo.

Odzivi tujih državnikov na Bidnovo izvolitev

Biden še naprej prejema čestitke voditeljev

Bidnu so čestitke za zmago poslali že številni svetovni voditelji.

"Joe, že 40 let imava dolg in topel odnos," je v soboto tvitnil izraelski premier Benjamin Netanjahu in Bidna označil za "velikega prijatelja Izraela". Kot je še navedel, se veseli sodelovanja z njim in Harrisovo, da bi "poglobili posebno zavezništvo med ZDA in Izraelom". Bidnu je čestital tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je prekinil odnose s Trumpom, potem ko je ta leta 2017 priznal Jeruzalem kot glavno mesto Izraela in se odločil tja preseliti veleposlaništvo ZDA.

Japonski premier Jošihide Suga je ob čestitki izrazil upanje po okrepitvi sodelovanja z ZDA, da bi zagotovili "mir, svobodo in blaginjo" v indijsko-tihomorski regiji in drugod.

Britanski premier Boris Johnson, ki je Bidnu čestital že v soboto, je danes ponovil, da so ZDA najbližje in najpomembnejše zaveznice Združenega kraljestva. Ob tem je dodal, da bi lahko London in Washington sklenila trgovinski dogovor, čeprav Washington velja za trdega pogajalca.

Iranski predsednik Hasan Rohani je dejal, da upa, da se bo naslednja ameriška vlada odkupila za Trumpove napake, podpredsednik Ešak Jahangiri pa je izrazil upanje po spremembi v politiki ZDA. "Upam, da smo priča spremembi v destruktivni politiki Amerike in vrnitvi k zakonitosti, mednarodnim zavezam in spoštovanju narodov," je tvitnil. "Obdobje Trumpa in njegove pustolovske in vojaške hujskaške ekipe je končano."

Čestitke je Bidnu poslal tudi iraški predsednik Barham Saleh. Bidna je označil kot prijatelja in zaupanja vrednega partnerja pri obnovi boljšega Iraka. V zapisu, ki je v angleščini in arabščini na Twitterju, je izrazil veselje in željo po skupnem sodelovanju kot tudi po krepitvi miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu.

Bidnovo zmago so pozdravili tudi v Indiji. Premier Narendra Modi jo je opisal kot "spektakularno", uspeh Kamale Harris, ki je bila izbrana za podpredsednico ZDA, pa za vir "neizmernega ponosa". V vasi Thulasendrapuram na jugu Indije, rojstnem kraju njenega dedka, je danes veliko slavje.

Kako se Bližnji vzhod odziva na ameriške volitve?
Sorodna novica Odzivi tujine: Začetek konca skrajno desnega populizma

Čestitke tudi iz Madžarske, Poljske in z Balkana

Biden je prejel tudi čestitko madžarskega premierja Viktorja Orbana. "Naj vam čestitam za uspešno predsedniško kampanjo. Želim vam dobro zdravje in nadaljnji uspeh pri opravljanju vaših dolžnosti," je Orbanove besede v pismu Bidnu povzel vodja njegovega tiskovnega urada Bertalan Havasi.

Tudi poljski predsednik Andrzej Duda je Bidnu v soboto na Twitterju čestital za uspešno predsedniško kampanjo. Kot je poudaril, je Poljska odločena ohraniti strateško partnerstvo z ZDA na visoki ravni.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes sporočil, da je Zagreb čestital Bidnu za zmago, in dodal, da bo Hrvaška nadaljevala utrjevanje zavezniških in partnerskih odnosov z ZDA, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić je že čestital Bidnu in se obenem zahvalil Trumpu za sodelovanje. Izrazil je upanje po nadaljevanju dobrega sodelovanja z Bidnom, kot so ga imeli že s Trumpom. Vučić je sicer v soboto na vprašanje novinarjev, ali bo Bidnova zmaga vplivala na spremembo politike ZDA do Srbije, dejal, da bi bilo za Srbijo bolje, če bi zmagal Trump, še navaja Hina.

Večina slovenskih politikov čestitala Bidnu, Janša še ne

Janša: ZDA so naš strateški partner

Potem ko je slovenski premier Janez Janša že v sredo na Twitterju čestital republikancem in zapisal, da je "precej jasno, da je ameriško ljudstvo izvolilo Donalda Trumpa", kar je izzvalo oster odziv doma in v tujini, je danes na omenjenem omrežju zapisal, da so "ZDA naš strateški partner." Kot je dodal, so vse vlade, ki jih je vodil, z njimi gradile tesne, prijateljske odnose. "Ne glede na to, iz katere stranke je bil predsednik ZDA. Tako bo tudi v prihodnje. Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč."

Bolsonaro, López Obrador, Peking, Moskva čakajo

Nekdanji brazilski levičarski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da si je svet ob Bidnovi zmagi "oddahnil". Lula, ki je predsedoval med letoma 2003 in 2010, je dodal, da so Američani glasovali "proti trumpizmu in vsemu, za kar se ta zavzema". Aktualni skrajno desni predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, tesen zaveznik Donalda Trumpa, se na Bidnovo zmago za zdaj še ni odzval.

Tudi mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador še okleva s čestitkami Bidnu. Kot je dejal v soboto, Bidnu ne bo čestital, dokler ne bodo razrešena vsa pravna vprašanja glede volitev. "Nočemo biti nepremišljeni," je dejal.

Uradna Peking in Kremelj se na izide ameriških volitev še nista odzvala.

Biden zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov