ZDA so Al Zavahirija ubile z brezpilotnim letalnikom. Foto: EPA
ZDA so Al Zavahirija ubile z brezpilotnim letalnikom. Foto: EPA

Al Zavahirija so ameriške sile ubile v raketnem napadu v nedeljo, novico o tem je v ponedeljek zvečer sporočil ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da je bilo s tem zadoščeno pravici.

Smrt Al Zavahirija je največji udarec za teroristično mrežo Al Kaida, ki je bila med drugim odgovorna za teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001, po ameriški likvidaciji njenega vodje Osame bin Ladna leta 2011.

Ministrstvo je državljane ZDA pozvalo, naj bodo med potovanji v tujino zelo pozorni na dogajanje okoli sebe. "Trenutne informacije kažejo, da teroristične organizacije nadaljujejo načrtovanje terorističnih napadov na ameriške interese v več regijah po svetu," so zapisali.

Al Zavahiri je z bin Ladnom sodeloval pri oblikovanju Al Kaide, bil je njegov namestnik na čelu teroristične skupine, katere glavni cilj je bil napad na Američane kjer koli po svetu, od njegove smrti pa jo je vodil.

Uporabili naj bi manj znan tip rakete

ZDA so Al Zavahirija ubile s pomočjo brezpilotnega letala, ki je na balkon njegove hiše, ko je bil tam 71-letni Al Zavahiri, izstrelilo dve raketi. Vsa škoda naj bi bila povzročena le na balkonu, tako sta žena in hčerka tarče, ki sta bili v hiši, napad preživeli.

V preteklosti so ZDA s podobnimi napadi, tudi napakami pri ciljanju, ubile ogromno število civilistov blizu tarč, zato tokratna natančnost preseneča. BBC poroča, da so ZDA preučile Al Zavahirijeve navade, v napadu pa so uporabile tip rakete Hellfire, ki tarči sledi s pomočjo laserja.

Ni sicer potrjeno, a v napadu naj bi ameriške sile uporabile razmeroma neznano različico rakete Hellfire R9X, ki tarčo ubije s šestimi rezili.

Leta 2017 naj bi v Siriji s to raketo ubili še enega voditelja Al Kaide in Al Zavahirijevega namestnika Abuja Kajra Al Masrija. Raketa je priletela skozi streho avtomobila in razkosala ljudi v njem, ni pa povzročila eksplozije ali dodatne škode na vozilu.

Ameriški vohuni naj bi več tednov, če ne mesecev, opazovali Al Zavahirijevo hišo, da so spoznali njegove življenjske navade. Morda so lokacijo napada dalj časa nadzirali tudi z brezpilotnimi letalniki ali letali.