Se nad Belo hišo zbirajo temni oblaki? Foto: EPA
Se nad Belo hišo zbirajo temni oblaki? Foto: EPA

Po razpadu ZDA bosta Rusija in Kitajska postali osrednji sili novega svetovnega reda. Ustvarili bosta skupno denarno valuto, ki bo nadomestila ameriški dolar.

Igor Panarin
Igor Panarin
'Amerika, oprosti, a tako se bo zgodilo,' je bil slikovit Panarin. Foto: Reuters

Besede Igorja Panarina bi zlahka prezrli, če ne bi šlo za dekana Fakultete za zunanje odnose v Moskvi in priznanega analitika, ki je velikokrat gost različnih oddaj.

Po ZDA obdobje Rusije in Kitajske
V torek je imel predavanje na moskovski Diplomatski akademiji, na katerega je bilo povabljenih tudi več tujih novinarjev. Pred zbranimi je napovedal: "Velika verjetnost je, da bodo ZDA kmalu razpadle, lahko že prihodnje leto. Takrat bosta Rusija in Kitajska postali osrednji sili novega svetovnega reda. Ustvarili bosta skupno denarno valuto, ki bo nadomestila ameriški dolar," se glasijo njegove napovedi, ob katerih se vodstvo v Kremlju, ki je vedno imeli veliko povedati čez politiko Washingtona, le muza.

Kremelj verjetno ne bi imel nič proti ...
Trditve Panarina, nekdanjega predstavnika ruske vesoljske agencije in domnevnega nekdanjega analitika KGB-ja, sovpadajo z negativnimi pogledi ruskega vrha na ZDA. Pri tem je v zadnjih letih najglasnejši predvsem nekdanji predsednik in zdajšnji premier Vladimir Putin. Putin je v preteklosti ZDA že primerjal s tretjim rajhom nacistične Nemčije in brez oklevanja s prstom pokazal na Washington kot krivca za zdajšnjo svetovno gospodarsko krizo.

Aljaska spet ruska
Panarin trdi, da propad najvplivnejše države na svetu napoveduje že več kot desetletje, trenutne gospodarske težave ter drugi družbeni in kulturni pojavi v državi pa so ga pripeljali do ugotovitve, da se bo razpad zgodil že zelo kmalu. Na ozemlju današnih ZDA naj bi tako nastalo šest avtonomnih pokrajin, Aljaska pa bi spet prišla v ruske roke.

"Nedavno sem bil v ZDA in razmere so daleč od dobrih. Pred očmi sveta se 'ameriške sanje' sesuvajo v prah. Spomnimo se tudi na zaton moralnih vrednot, ki se kaže v streljanjih v šolah, v množici ljudi v zaporu in veliki gejevski populaciji," je dejal Panarin.

Na vprašanje novinarja, ali ni bliže razpadu Rusija, je bil Panarin jasen: "Rusija ne bo propadla nikoli."

A. P.

Po razpadu ZDA bosta Rusija in Kitajska postali osrednji sili novega svetovnega reda. Ustvarili bosta skupno denarno valuto, ki bo nadomestila ameriški dolar.

Igor Panarin