Donald Trump v družbi vojakov v oporišču Fort Drum, kjer je tudi podpisal proračun. Foto: Reuters
Donald Trump v družbi vojakov v oporišču Fort Drum, kjer je tudi podpisal proračun. Foto: Reuters

Predvideno je financiranje zaposlitve novih vojakov, proizvodnja novih tankov, letal, helikopterjev in vojaških ladij. "Tako bomo močni, da vsega tega ne bo treba uporabiti. A če bo treba, nima proti nam nihče možnosti," je dejal Trump.

Zakon obenem tudi slabi sankcije proti kitajskemu tehnološkemu velikanu ZTE in daje predsedniku možnost, da ne uveljavi sankcij proti državam, ki kupujejo rusko vojaško opremo. Denarja za Trumpove "vesoljske sile" v zakonu ni, kongres pa mu je zagotovil sredstva za njegovo vojaško parado, ki jo želi imeti novembra v Washingtonu.

Zakon nosi ime po senatorju Johnu McCainu, vendar ga predsednik v govoru v vojaškem oporišču Fort Drum v zvezni državi New York sploh ni omenil. Republikanski senator se doma v Arizoni bori z rakom in je eden redkih republikancev, ki si kdaj upajo kritizirati Trumpa.

"Čudovito novo orožje"
Trump se lahko glede obrambnega proračuna upravičeno pohvali, da je bil po dolgem času sprejet pred 1. oktobrom, ko se v ZDA začne proračunsko leto in traja do konca septembra. Zadnjih 20 let so bili tudi obrambni proračuni potrjeni z zamudo.

Pohvalil se je tudi, da so vojakom dolga leta jemali denar, z njegovim prihodom pa se vse spreminja in bodo dobili "čudovito novo orožje".

Trump podpisal obrambni proračun
Trump podpisal obrambni proračun