Za tak potni list lahko od zdaj zaprosijo vsi, ki niso povsem prepričani, ali spadajo v enega od obeh spolov oziroma se identificirajo kako drugače.

Prvi potni list s spolom X je bolj ali manj za zdaj simboličen, saj bo ta možnost vsesplošno na voljo šele od prihodnjega leta. Veljala bo tako za potne liste kot tudi za rojstne liste Američanov, ki bodo rojeni na tujem.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je dejal, da ZDA s tem potrjujejo zavezo promociji svobode, dostojnosti in enakopravnosti vseh ljudi, vključno z osebami LGBTQI+.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je o tem govoril že junija, vendar so morali prej rešiti nekatere tehnične težave. V vmesnem času imajo Američani možnost, da se za potne liste sami odločijo, kakšen spol bodo imeli označen, so pa do zdaj lahko izbirali le med dvema možnostma. Prej so Američani za takšno odločitev potrebovali zdravniško potrdilo.

ZDA pri potnih listih s spolom X niso revolucionarne, saj to možnost omogoča že 11 držav, med njimi Kanada, Nemčija in celo Argentina, Indija, Nepal in Pakistan.