Politika ameriške vlade do priseljevanja brez ustrezne dokumentacije je povzročila številne proteste. Foto: EPA
Politika ameriške vlade do priseljevanja brez ustrezne dokumentacije je povzročila številne proteste. Foto: EPA

Še 16 otrok naj bi s starši združili danes, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ministrstvo je ob tem izrazilo prizadevanje, da bi "združili vsakega mladoletnika in vsakega starša ali skrbnika".

Kot so sporočili v soboto zvečer, pa bo manjše število otrok predvidoma ostalo ločeno od odraslih. Gre za otroke, pri katerih razlog za ločitev ni le t. i. politika ničelne tolerance do priseljevanja brez ustrezne dokumentacije, pač pa obstajajo tudi drugi razlogi, na primer da v njihovem primeru ni mogoče potrditi družinskega razmerja ali da bi starši lahko ogrožali svojega otroka.

V rokah ministrstva 2.053 otrok
Ameriški ministrstvo za zdravje je imelo 20. junija pod nadzorom 2.053 otrok, ki so jih na ameriško-mehiški meji odvzeli iz rok priseljencev, ki so neustrezno prečkali mejo. Od tega naj bi jih bilo 17 odstotkov tam zaradi politike ničelne tolerance, preostalih 83 odstotkov pa jih je v ZDA prispelo brez starša ali skrbnika, so zapisali.

Poudarili so še, da imata ministrstvi za domovinsko varnost in zdravje vzpostavljene procese, s katerimi zagotavljata, da člani družine vedno vedo, kje so njihovi otroci in so z njimi lahko redno v stiku. Ameriška vlada naj bi ob tem stalno spremljala, kje so otroci v njihovem varstvu, si prizadevala, da jih združi z njihovimi družinami.

Ameriški predsednik Donald Trump je pod pritiskom mednarodnih in tudi domačih kritik z izvršnim ukazom v sredo končal politiko ločevanja otrok priseljencev od staršev. Zaradi te politike so na ameriško-mehiški meji iz rok priseljencev trgali celo dojenčke.