Haleyjeva je omenjeni Svet ZN-a za človekove pravice označila za
Haleyjeva je omenjeni Svet ZN-a za človekove pravice označila za "hinavsko in sebično organizacijo, ki se norčuje iz človekovih pravic". Foto: Reuters

"Neproporcionalno zanimanje in vztrajna sovražnost do Izraela je dokaz, da se svet odloča na podlagi političnih interesov in ne človekovih pravic." Ob tem je Haleyjeva omenjeni svet označila za "hinavsko in sebično organizacijo, ki se norčuje iz človekovih pravic." Dodala je, da nekatere države, ki podobno mislijo, niso uradno pripravljene zavzeti stališča oziroma spremeniti statusa quo.

Haleyjeva je odločitev skupaj z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom sporočila na novinarski konferenci v Washingtonu. Kot je zatrdila, umik iz sveta ne pomeni, da ZDA ne podpirajo spoštovanja človekovih pravic, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Ženevi trenutno poteka 38. redno zasedanje sveta, na katerem bo kot osrednji govornik v sredo nastopil predsednik republike Borut Pahor.

Analitiki ugibajo, da bi lahko bil povod za potezo ZDA morda kje drugje. Do odločitve namreč prihaja dan potem, ko je visoki komisar za človekove pravice ZN-a Zeid al Husein ostro kritiziral politiko ločevanja migrantskih otrok od staršev, ki jo vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa izvaja na meji z Mehiko. Kritičen je bil tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Svet ZN-a za človekove pravice je pred 12 leti nadomestil diskreditirano Komisijo ZN-a za človekove pravice. Sestavlja ga 47 držav članic. Kritike iz časov komisije, da so v njem članice države, ki kršijo človekove pravice, pa so se prenesle tudi na svet.

Odziv Slovenije
Slovenija obžaluje odločitev ZDA o umiku iz Sveta ZN-a za človekove pravice, ki mu Slovenija trenutno predseduje. Na ministrstvu za zunanje zadeve so v odzivu na Washingtona še opozorili, da lahko enostranska poseganja v institucionalni paket, na katerem je svet ZN-a utemeljen, pomenijo njegov zaton.

Kot so na ministrstvu še dodali, verjamejo in pričakujejo, da bodo ZDA kljub tej odločitvi "s svojim ravnanjem in zavzemanjem ter promocijo in zaščito človekovih pravic ostale vpete v njihovo krepitev v mednarodni skupnosti ter na tak način prispevale k vlogi Sveta ZN-a za človekove pravice in k uveljavljanju njegovih temeljnih načel".

"Slovenski veleposlanik Vojislav Šuc v letu 2018 predseduje temu osrednjemu telesu ZN-a za naslavljanje človekovih pravic v sistemu ZN. Zavzemamo se za njegovo učinkovito delovanje in njegov prispevek h krepitvi vloge človekovih pravic v svetu," so zapisali na MZZ.

Kot so poudarili, si mora mednarodna skupnost prizadevati za zagotavljanje izboljšanja legitimnosti odločitev sveta in njegovo večjo učinkovitost, predvsem pa dosledno implementacijo sprejetih odločitev, čeprav svet "ne izpolnjuje pričakovanj mednarodne skupnosti v celoti".