Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je sporočilo ameriško veleposlaništvo v Kijevu, so ZDA dobavile vse razen ene od 90 vlečnih havbic M-777, ki so še posebej pomembne za ukrajinsko vojsko zaradi njihovega dosega do 24 kilometrov in natančnosti, saj lahko uporabljajo vodene izstrelke. Havbice so del sredi aprila napovedane 800 milijonov dolarjev vredne ameriške vojaške pomoči, v katero so vključeni še oklepniki, helikopterji in strelivo.

Takoj po najavi dobave vojaške pomoči so Američani začeli urjenje ukrajinskih vojakov za ameriške havbice, saj jih do zdaj še niso imeli v svojem oborožitvenem sistemu. Kot so prejšnji mesec pojasnili v Washingtonu, urjenje ni potekalo na ukrajinskem ozemlju.

Neimenovani ameriški uradnik je prejšnji teden pojasnil, da je urjenje na havbicah M-777 opravilo 310 ukrajinskih vojakov. Poleg 90 havbic, ki so jih prispevale ZDA, jih bo šest dobavila Avstralija in še štiri Kanada.

"Ruska ofenziva izgubila zagon"

Po navedbah ukrajinskih virov ruske sile nadaljujejo napade na cilje v vzhodni Ukrajini, vendar se zdi, da jim ni uspelo doseči večjega napredka. Tudi britanska obveščevalna služba je sporočila, da je "ruska ofenziva v Doneškem bazenu izgubila zagon".

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je v sobotnem poročilu zapisal, da so ruske sile najdejavnejše v bližini mest Slobožanske in Doneck, pripravljali naj bi ofenzive na več drugih manjših mest in s topništvom napadali ukrajinske položaje ob podpori iz zraka.

V severovzhodni pokrajini Harkov, kjer je ukrajinski vojski nedavno uspelo napredovati vse do meje, so se ruske sile osredinile na ohranjanje obrambnih položajev in nadzor nad ključnimi prometnimi potmi, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na jugu Ukrajine pa si ruske enote prizadevajo prevzeti nadzor nad Kačjim otokom, strateško pomembnim otokom v Črnem morju, kjer je ukrajinska vojska po navedbah poročila generalštaba nedavno okrepila svojo zračno obrambo.

Britanska obveščevalna služba je medtem danes v svojem rednem poročilu na Twitterju zapisala, da je "ruska ofenziva v Doneškem bazenu izgubila zagon" in ne napreduje. "V trenutnih razmerah je malo verjetno, da bo Rusija v naslednjih 30 dneh močno pospešila svoje napredovanje," so dodali.

Uničeno vojaško vozilo na obrobju Harkova. Foto: EPA
Uničeno vojaško vozilo na obrobju Harkova. Foto: EPA

Zelenski: Razmere so zelo težke

Kljub temu pa so razmere po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v vzhodnoukrajinskem Doneškem bazenu za Ukrajino še vedno zelo težke, poroča AFP. Zelenski je dejal, da Rusija še vedno poskuša prikazati "vsaj delno zmago".

Zelenski je v svojem nočnem nagovoru sodržavljanom ob tem pokazal tudi določeno mero optimizma. "Korak za korakom silimo okupatorje, da zapustijo našo zemljo. Prisilili jih bomo, da zapustijo tudi ukrajinsko morje," je dejal.

Ukrajinski predsednik je v soboto v Kijevu medtem sprejel delegacijo ameriških senatorjev pod vodstvom vodje republikanske manjšine v senatu Mitcha McConnella.

"Veselim se ameriške podpore nadaljnjim sankcijam. Poleg tega menimo, da bi bilo treba Rusijo uradno označiti za državo, ki podpira terorizem," je med srečanjem dejal Zelenski, ki se je ob tem zahvalil ZDA za njihovo vodilno vlogo pri podpori Ukrajini, poroča AFP.

V oblegani jeklarni Azovstal je po navedbah ukrajinskih virov še vedno ujetih približno 1000 ljudi. Foto: Reuters
V oblegani jeklarni Azovstal je po navedbah ukrajinskih virov še vedno ujetih približno 1000 ljudi. Foto: Reuters

Ruske sile uporabile fosforjeve bombe?

Iz Ukrajine medtem sporočajo, da so ruske sile po sinočnji zmagi Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije na jeklarno Azovstal v mestu Mariupolj na jugu države odvrgle fosforjeve bombe, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Pekel je prišel na Zemljo, v Azovstal," je na Telegramu zapisal svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko. Objavil je videoposnetek napada, katerega verodostojnosti ni bilo mogoče neodvisno preveriti, navaja DPA.

Ukrajinski viri trdijo, da je šlo za fosforjeve bombe, ki se ob stiku s kisikom vžgejo in tako povzročijo ogromno škodo. Njihova uporaba na naseljenih območjih je po mednarodnem pravu prepovedana.

Andriuščenko je poleg posnetka objavil tudi slike, na katerih so bili vidni napisi na bombah, zaradi katerih se je zdelo, da so bile odvržene kot odgovor na zmago Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je sinoči potekalo v Torinu v Italiji.

Na posnetku se sicer napisov v ruščini ne vidi jasno, toda zdi se, da naj bi šlo za prepis besed pevca ukrajinske zmagovalne skupine Kalush Orchestra, ki je na odru po sinočnji zmagi pozval k pomoči Mariupolju in borcem v Azovstalu, poroča DPA.

V oblegani jeklarni Azovstal je po navedbah ukrajinskih virov še vedno ujetih približno 1000 ljudi. Dosedanji poskusi evakuacij so se izkazali za zelo težavne, vendar v jeklarni Azovstal še naprej zavračajo ruske pozive k predaji.

Napadi tudi na zahodu Ukrajine

Ruska vojska je medtem danes zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. Vojaško infrastrukturo na območju mesta Javoriv je zgodaj zjutraj prizadel raketni napad, je v izjavi na družbenem omrežju Telegram sporočil guverner oblasti Lvov Maksim Kozicki.

"Štiri sovražnikove rakete so zadele eno od vojaških infrastruktur v regiji Lvov. Po prvih podatkih nihče ni umrl. Nihče ni poiskal zdravniške pomoči," je po navedbah agencije Reuters dodal Kozicki. Poročil ni bilo mogoče neodvisno preveriti, Moskva pa se še ni odzvala.

Regionalno poveljstvo ukrajinskih letalskih sil je ob tem na družbenih omrežjih objavilo, da je bilo s črnomorskega območja na območje Lvova izstreljenih več raket. Dve raketi sta bili po njihovih navedbah uničeni, preden sta zadeli cilj.

Blinken in Kuleba o orožju in ruski blokadi izvoza žita

Ameriški zunanji minister Antony Blinken in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sta danes v Berlinu govorila o možnih rešitvah glede ruske blokade izvoza ukrajinskega žita prek Črnega morja. Kuleba je z Blinknom spregovoril tudi o dobavi orožja Ukrajini, pri čemer je tudi pohvalil Nemčijo glede njene odločitve o dobavi težkega orožja Kijevu.

Blinken in Kuleba sta se sestala ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov zveze Nato, ki je v soboto in danes potekalo v nemški prestolnici.

Razpravljala sta "o vplivu brutalne ruske vojne, tudi na svetovno prehransko varnost, in se zavezala, da bosta poiskala rešitev za izvoz ukrajinskega žita na mednarodne trge", je sporočil Blinknov tiskovni predstavnik Ned Price.

Po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) s tega tedna ima ruska agresija proti Ukrajini velik globalni vpliv. Leta 2021 sta državi skupaj zagotovili 30 odstotkov pšenice in 63 odstotkov koruze na svetovnem trgu.

Poleg tega sta se Blinken in Kuleba pogovarjala tudi o zadnjem svežnju ameriške pomoči za okrepitev ukrajinske obrambe. "Na poti v Ukrajino je še več orožja in druge pomoči," je Kuleba zapisal na Twitterju in ob tem objavil fotografijo z ameriškim kolegom.

Kuleba je pohvalil tudi Nemčijo, ki je po njegovem z dobavo težkega orožja Kijevu ustvarila precedens. "Prva psihološka ovira (glede izročitve orožja Ukrajini) je bila premagana," je Kuleba dejal v videoposnetku na Facebooku, ki ga je objavil med obiskom v Berlinu.

Iz Ukrajine zbežalo že več kot šest milijonov ljudi