V BBC-jevi anketi je 76 odstotkov vprašanih dejalo, da naj po smrti kraljice Elizabete II. Velika Britanija ostane kraljevina. 18 odstotkov si želi, da bi se država spremenila v republiko. Foto: EPA
V BBC-jevi anketi je 76 odstotkov vprašanih dejalo, da naj po smrti kraljice Elizabete II. Velika Britanija ostane kraljevina. 18 odstotkov si želi, da bi se država spremenila v republiko. Foto: EPA
Velika Britanija
Z zakonom o nasledstvu so želeli preprečiti, da bi se na prestol povzpel katoličan. Foto: EPA

O tem se je britanski premier Gordon Brown pogovarjal z britansko kraljico Elizabeto II., ki se je na prestol lahko povzpela zato, ker nima bratov.

Monarh bo še vedno moral biti protestant
Zakon o nasledstvu in kraljevi družini je bil napisan pred več kot tristo leti, leta 1701, med veliko sovražnostjo do katoličanov. Takrat je zakon (Act of Settlement) prepovedal vsakemu članu kraljeve družine, da zasede prestol, če je po veroizpovedi katoličan, prav tako pa tudi, da se ne smejo poročati s katoličani. Kljub verjetnim spremembam pa bo moral britanski monarh še vedno biti protestantske vere.

Poleg tega je zakon, sprejet v 18. stoletju, moškim potomcem dajal prednost v vrsti za nasledstvo pred ženskami, kar naj bi sprememba zakona prav tako odpravila.

"Odpraviti vse oblike diskriminacije"
Čeprav premier Brown spremembe podpira in meni, da bi do njih moralo priti že prej, pa je opozoril, da jih mora sprejeti vseh 53 držav članic Commonwealtha, kar bi znalo trajati kar nekaj časa. "Ljudje pričakujejo, da bodo v 21. stoletju odpravljene vse oblike diskriminacije," je dejal za BBC. Z njim se strinja tudi kardinal Cormac Murphy-O'Connor, vodja Katoliške cerkve v Angliji in Walesu, ki pa je v isti sapi dejal, da ne gre za prednostno nalogo Cerkve.

Nikoli več katoličana za kralja
Zakon je leta 1702 želel zagotoviti, da bodo vsi prihodnji britanski vladarji protestanti. Z revolucijo leta 1688 je bil namreč odstavljen katoliški kralj Jakob II., nasledila pa ga je njegova protestantska hči Mary in njen nizozemski mož. Takrat so tudi zapisali, da imajo moški potomci samodejno prednost pred ženskami. To spremembo po BBC-jevi anketi podpira okoli 80 odsotkov ljudi.

Če bi dopolnilo začelo veljati, bi to pomenilo, da bi princesa Anne postala četrta v vrsti za prestol, za princem Harryjem, do zdaj pa je bila daleč zadaj.

A. P.