Taman Zarjabi Parjani in Paravana Ibrahimkhel naj bi bili v sredo ponoči odpeljani z njunih domov. "Talibane pozivamo, naj zagotovijo informacije o tem, kje sta, in naj zaščitijo pravice vseh Afganistancev," je v izjavi na Twitterju zapisala misija ZN-a v Afganistanu (UNAMA), je poročal Deutsche Welle.

Pravice Afganistank se pod vladavino talibanov hitro zmanjšujejo. Foto: EPA
Pravice Afganistank se pod vladavino talibanov hitro zmanjšujejo. Foto: EPA

Na videu, ki je bil objavljen, je Taman Zarjabi Parjani vidno prestrašena, ko moški, ki trdijo, da so iz obveščevalnega oddelka, trkajo po njenih vratih. Kot navaja lokalna televizija Amaj News, njen profil kmalu po objavi ni bil več povezan v omrežje.

Taman Zarjabi Parjani je bila del skupine žensk, ki so protestirale zaradi obveznega nošenja hidžaba. Priča je za AP povedala, da jo je v nočni raciji odpeljalo deset oboroženih moških, poleg nje so odpeljali še tri ljudi.

Talibani so video označili za lažnega, tiskovni predstavnik policije v Kabulu je dejal, da gre za "izmišljeno dramo".

V ponedeljek so strokovnjaki ZN-a za človekove pravice dejali, da talibani izvajajo institucionalizirano in sistemsko diskriminacijo ter nasilje zoper ženske in deklice, ki temelji na spolu. Kot ugotavljajo, so talibani od prevzema oblasti uvedli vrsto restriktivnih ukrepov proti ženskam. "Danes spremljamo poskus namernega brisanja žensk in deklet iz javnega življenja v Afganistanu, vključno v institucijah in mehanizmih, ki so bili vzpostavljeni za pomoč in zaščito najbolj ogroženih žensk in deklic," so zapisali v izjavi.

V petek sta dve lokalni zaposleni v nevladnih organizacijah, ki delujeta v ruralnem predelu Afganistana, za AFP povedali, da so jima talibani grozili, da ju bodo ustrelili, če ne bosta nosili burk.

Talibani so ob prevzemu oblasti zagotovili, da bodo spoštovali pravice žensk, a se dogaja ravno nasprotno.

EU znova prisoten v Afganistanu, a ne priznava talibanske vlade

V petek je Evropska unija sporočila, da bo znova vzpostavila fizično prisotnost Unije v Afganistanu zaradi humanitarnih razlogov, pri tem pa je poudarila, da to ne pomeni priznanja talibanske vlade.