Ljudem s težavami z dihanjem v sikhovskem templju v Ghaziabadu v bližini Delhija nudijo brezplačni kisik. Foto: Reuters
Ljudem s težavami z dihanjem v sikhovskem templju v Ghaziabadu v bližini Delhija nudijo brezplačni kisik. Foto: Reuters

V petek so deveti dan zapored potrdili več kot 300.000 okužb, s 386.452 dnevnimi okužbami je padel nov svetovni rekord. Število umrlih s covidom-19 v 24 urah se je povzpelo na 3498. Skupno število potrjenih okužb je preseglo 18 milijonov, umrlih pa 200.000.

Zdravstveni strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko število okuženih in mrtvih 10-krat višje od uradnih številk.

Drugi val je v Indiji povzročil hude stiske: od konca februarja se je število okužb v državi z drugim najvišjim številom prebivalcev na svetu povečalo za 7,7 milijona. Za primerjavo: prejšnjih 7,7 milijona okužb so potrdili v nekaj manj kot šestih mesecih.

Država je v hudi krizi, bolnišnice in mrtvašnice pokajo po šivih, trupla upepeljujejo v improviziranih grmadah v parkih, parkiriščih in drugje, v bolnišnicah je hudo pomanjkanje opreme in kisika.

V državo prihaja tuja pomoč, na fotografiji pošiljka iz ZDA. Foto: Reuters
V državo prihaja tuja pomoč, na fotografiji pošiljka iz ZDA. Foto: Reuters

Zaradi pomanjkanja kapacitet v krematorijih je policija v New Delhiju tamkajšnje oblasti zaprosila, naj določijo nova prizorišča za upepelitev trupel.

Indija je največja proizvajalka cepiv, a nima dovolj zalog, da bi zajezila smrtonosni drugi val, čeprav je premier Narendra Modi napovedal začetek cepljenja odraslih 1. maja. Od januarja je en odmerek cepiva prejelo devet odstotkov od 1,4 milijarde Indijcev.

V velemestih Mumbaj, Delhi in Bengaluru sporočajo, da cepiv več ni, zato cepilne centre zapirajo. Zdravstveno ministrstvo sicer trdi, da imajo zvezne države na voljo še skupno 10 milijonov odmerkov, še dva milijona naj bi prispela v prihodnjih treh dneh.

Modi je danes z ministri razpravljal o nadaljnjih ukrepih v boju zoper hitro širjenje novega koronavirusa.

Žarek upanja prinaša ocena medicinskih strokovnjakov, ki svetujejo vladi, da bo val okužb vrh dosegel med 3. in 5. majem, kar je prej, kot so sprva ocenjevali.

Tuja pomoč

V državo medtem prihaja tuja pomoč. Tri pošiljke je že poslalo Združeno kraljestvo, v četrtek popoldne je prispela tudi pomoč iz Romunije in Irske.

ZDA so danes v New Delhi, kjer je v zadnjem dnevu umrlo 400 bolnikov, dostavile več kot 400 kisikovih jeklenk in drugo medicinsko pomoč. ZDA bodo skupno poslale pomoč v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev, med drugim bodo poslali 1000 kisikovih jeklenk, 15 milijonov mask N95 in milijon hitrih testov, v Indijo pa so preusmerili tudi del naročila cepiva pri AstraZeneci, s čimer bodo Indijci prejeli več kot 20 milijonov odmerkov.

Zaradi situacije v Indiji naj bi ZDA v torek prepovedale vstop neameriških državljanov iz Indije.

Zaradi pomanjkanja cepiva so v Mumbaju za tri dni zaprli vse cepilne centre. Foto: Reuters
Zaradi pomanjkanja cepiva so v Mumbaju za tri dni zaprli vse cepilne centre. Foto: Reuters

V Braziliji s covidom-19 umrlo več kot 400.000 ljudi

Medtem je v Braziliji število smrtnih primerov, povezanih s covidom-19, preseglo številko 400.000, kar je za ZDA največ. V zadnjih 24 urah je umrl še 3001 bolnik. Največ smrtnih žrtev na dan so potrdili na začetku aprila, ko je umrlo več kot 4000 ljudi na dan. 14-dnevno povprečje smrt ostaja visoko, a se vendarle zmanjšuje. Državo pestijo velike težave z izvajanjem cepljenja. Marca in aprila, v najhujših mesecih pandemije, je v le 37 dneh umrlo 100.000 prebivalcev. Skupno so do zdaj potrdili več kot 14,5 milijona okužb.

Kot smo poročali, je kongres uvedel preiskavo vladnega obvladovanja pandemije.

V ZDA v celoti cepljenih 100 milijonov ljudi

V ZDA je bilo proti covidu-19 v celoti cepljenih sto milijonov ljudi, je sporočil koordinator Bele hiše za odziv na pandemijo Jeff Zients.

Administracija predsednika Joeja Bidna si je ob nastopu najprej zastavila cilj razdeliti sto milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19 v prvih stotih dneh na oblasti, a je nato ta cilj podvojila na 200 milijonov in ga 21. aprila tudi dosegla.

Po zadnjih podatkih ameriškega centra za nadzor bolezni so doslej razdelili okoli 237 milijonov odmerkov treh različnih cepiv. Vsaj en odmerek je prejelo 55 odstotkov odraslih Američanov.

Poudarek v cepilni kampanji se zdaj preusmerja v krepitev zaupanja v cepiva in prepričevanje skeptikov. Biden zagotavlja, da bo do konca maja dovolj cepiv za vse odrasle Američane.