Odločitev za zaprtje zračnega prostora za beloruska letala je sprejel Svet EU-ja. Foto: EPA
Odločitev za zaprtje zračnega prostora za beloruska letala je sprejel Svet EU-ja. Foto: EPA

V petek je to odločitev sprejel Svet EU-ja. V skladu z ukrepom članice EU-ja beloruskim letalskim družbam ne smejo odobriti pristanka ali vzleta na svojem ozemlju in letenja v svojem zračnem prostoru, so navedli na Svetu EU-ja.

Svet EU-ja, v katerem so zastopane države članice, je tako sledil pozivu voditeljev Unije, ki so se na vrhu konec maja zavzeli za prepoved uporabe evropskega zračnega prostora in letališč za beloruska letala.

Zavzeli so se tudi za razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb v Belorusiji, ki bi jih lahko doletele sankcije. Poleg tega naj bi pripravili dodatne ciljne gospodarske sankcije proti oblastem beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Veleposlaniki držav članic naj bi seznam posameznikov in pravnih oseb, proti katerim bi uvedli sankcije, dokončali prihodnji teden. Med drugim naj bi bilo na seznamu okoli 10 ljudi, odgovornih za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku, kjer so aretirali beloruskega novinarja in aktivista Protasjeviča ter njegovo partnerico.

Poleg tega je Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) izdala direktivo, ki v praksi prepoveduje letalom iz EU-ja, da letijo v beloruskem zračnem prostoru ali pristanejo v Belorusiji, poroča Guardian.

Številne družbe tako ne letijo nad Belorusijo. Generalni direktor Mednarodnega društva za zračni promet (IATA) Wille Walsh je medtem izrazil zaskrbljenost zaradi politizacije zračnega prometa. "Prepovedati evropskim letalom uporabljati beloruski zračni prostor z direktivo o varnosti je prav tako politizacija varnosti v letalstvu," je dejal. Sprejetje te direktive je Walsh označil za "nazadnjaško" in "razočaranje", še piše Guardian.

Več poletov med evropskimi državami in Rusijo je bilo medtem odpovedanih, pri čemer v Moskvi trdijo, da se to dogaja, ker imajo preveč zahtev za potrditev novih načrtov poletov.