Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Mikser - Arhiv

Mikser Stanje šol s slovenskim učnim jezikom v Italiji

Debatni Mikser smo, v obdobju pred zaključkom vpisov v vrtce in šole vseh stopenj, namenili pogovoru o stanju šol s slovenskim učnim jezikom v Italiji. Gostje so bili Igor Giacomini, vodja Urada za slovenske šole dežele Furlanije Julijske krajine, Peter Černic, član Višjega šolskega sveta v Rimu in Alessia Rosolen, odbornica za delo, izobraževanje, univerzo, raziskovanje in družino Dežele Furlanije Julijske krajine. Svoj specifični pogled na temo je, v posnetem prispevku, podal tudi Roberto Ricci, odgovorni za naloge nacionalnega preverjanja INVALSI. Vodi Alenka Florenin, režija Jan Leopoli, uredništvo Alenka Florenin, Jan Leopoli in Živa Pahor.

26. januar 2020

Mikser Mikser magazine

Oddajo Mikser sestavljajo tokrat trije prispevk: o razstavi v Trstu, posvečeni Marcu Polu, o delavnici Mladinskega sveta Slovenije na temo motivacije in o povezovanju med šolo in teritorijem v Bračanu. Po prispevkih bo na vrsti pogovor z maestrom Matjažem Ščekom, ki ga vodi Tamara Stanese. Režija Živa Pahor, uredništvo Mairim Cheber, Jan Leopoli, Živa Pahor in Tamara Stanese.

16. januar 2020

Mikser 40. obletnica radijskih oddaj iz Kanalske doline

V studijskem Mikserju smo, tik pred iztekom leta 2019, obeležili še 40.letnico oddaj iz Kanalske doline. Gostje v studiu so bili radijska sodelavca Ana Wedam in Rudi Barthalot ter Rafko Dolhar, rojak iz Kanalske doline, ki pa živi v Trstu. Z voditeljem Petrom Rustjo, so se pogovarjali o pomenu radijskih oddaj Radia TRST A iz in o Kanalski dolini, vplivu oddaj na jezik in odnosu poslušalcev in sodelavcev do tega medija. V prispevki so svoje izjave na temo radija in jezika podali še Alma Prešeren, Elisa Kandutsch in Oswald Errath. Režija Jan Leopoli, uredništvo Mairim Cheber, Jan Leopoli in Živa Pahor.

29. december 2019

Mikser 40. obletnica radijskih oddaj iz Benečije

Izsek terenske oddaje iz Špetra ob 40.letnici radijskih oddaj iz Benečije – vodi Alenka Florenin, režija Jan Leopoli, uredništvo M.Cheber, A.Florenin, J.Leopoli, Ž.Pahor

15. december 2019

Mikser Zajamčeno zastopstvo slovenske manjšine v italijanskem parlamentu

Tema oddaje je sistemska ureditev zastopanosti narodne skupnosti v zakonodajnem telesu italijanske republike. Gostje senatorka Tatjana Rojc, deželni svetnik Igor Gaborovec in novnar Peter Verč. Vodi novinar Fabio Gergolet. Režija Jan Leopoli. Uredništvo Mairim Cheber, Jan Leopoli, Alenka Florenin, Živa Pahor.

24. november 2019

Mikser Rezija

Odlomek radijskega praznika ob 40.obletnici oddaj Radia Trst A iz Rezije z uvodnim intervjujem z bivšim županom in kultrunim delavcem Liugijem Palettijem. Režija Jan Leopoli in Marija Brecelj.

17. november 2019

Mikser Mikser magazine

V prvi magazinski oddaji Mikser v sezoni 2019-2020 dobite intervju Harisom Pašovićem, umetniškim vodjo gledališkega festivala Mittelfest, ki se letno odvija v Čedadu. Pred tem pa ponuja oddaja v ogled tri prispevke: Mairim Cheber je predstavila mrežo defibrilatorjev posejanih na teritoriju, Živa Pahor je želela preveriti na kateri točki je proces urejanja Spominskega parka miru na openskem strelišču, Aleksi Jercog pa je obležil okroglo obletnico harmonikarskega orkestra Syntesis. Vodi Mairim Cheber, režija Jan Leopoli in Živa Pahor.

13. oktober 2019

Mikser Mikser magazine

V junijskem magazinskem Mikserju se najprej na ogled trije prispevki: Mairim Cheber poroča o retrospektivni razstavi fotografij Edija Šelhausa v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani, Lucija Tavčar je pripravila prispevek o družbenogospodarskih pobudah v Slobici v Reziji, Živa Pahor pa predstavlja filatelijo in delovanje tržaškega Filatelističnega kluba Lovrenc Košir. Sledil pogovor z generalnim konzulom Republike Slovenije v Trstu, Vojkom Volkom. Vodi Fabio Gergolet. Režija Živa Pahor. Uredništvo Marim Cheber, Jan Leopoli in Živa Pahor.

9. junij 2019

Mikser Binom šport-jezik med Slovenci v Italiji

Majski studijski Mikser smo namenili debati o binomu šport-jezik. Mairim Cheber v studiu gosti predsednika ZSŠDI Ivana Peterlina, predsednico SLORI in sodelavko INV Saro Brezigar ter profesorico Vesno Jagodic, v prispevku pa podaja svojo analizo jezikoslovka Matejka Grgič. Uredništvo Živa Pahor, Mairim Cheber in Jan Leopoli, ki podpisuje obenem režijo.

26. maj 2019

Mikser Mikser magazine

Majska oddaja Mikser magazine ponuja na ogled tri prispevke, prvi predstavlja tržaški sejem”Barbacan produce”, drugi aplikacijo Kobi, ki nudi pomoč pri branju otrokom z disleksijo , tretji pa obravnava problem invazivnih tujerodnih rastlin. Pogovor z direktorjem Festivala Ljubljana Darkom Brlekom vodi Tamara Stanese. Uredništvo Mairim Cheber, Jan Leopoli in Živa Pahor, ki podpisuje tudi režijo.

12. maj 2019

Mikser Zdravstvo

Kdo bolje razume in pozna naše zdravstvene težave od izbranega lečečega zdravnika? Kaj pa, ko se naš zaupnik v beli halji upokoji? In kako pomembno je, da imamo zdravnika s katerim se lahko sporazumevamo v maternem jeziku? V tokratni oddaji Mikser se bomo pogovarjali prav o tem. O zdravstvu, pomanjkanju zdravnikov, zdravstvenih storitvah…In seveda o vrzeli - zdravstveni in jezikovni- ki je nastala zaradi upokojitve družinskih zdravnikov v zamejstvu , ki obvladajo tudi slovenščino, in še, kako je s tem pri pediatrih. S splošnim zdravnikom Renatom Štokljem, pediatrinjo Tamaro Pahor, in anesteziologinjo Darjo Kodrič se bo pogovarjala voditeljica Mairim Cheber.

2. maj 2019

Mikser Mikser magazine

V nedeljo 14. 4. je bila na sporedu magazinska inačica oddaje Mikser. Najprej bodo na vrsti trije prispevki, o plesalki Sofii Kafol, o umetnosti tetovark in o balastnih vodah tovornih ladji. Sledil bo pogovor o projektu Izza zidov 1989-2019. Z direktorico Muzeja novejše zgodovine Slovenije, dr. Kajo Širok se bo voditeljica Mairim Cheber, pogovarjala o procesih združevanja Evrope, napovedanih v prelomnem letu 1989, za katere danes vemo, da niso uspeli doseči svojih ciljev. Čeprav smo v tridesetih letih porušili veliko realnih in namišljenih zidov, so se namesto teh dvignili novi in nekateri še vedno begajo našo družbo. Režija Živa Pahor, uredištvo Mairim Cheber, Jan Lepoli in Živa Pahor. Ponovitev 18.4.obistem času.

14. april 2019

Mikser Svilna pot in tržaška luka

Tokratna gosta oddaje sta bila Mario Sommariva, generalni tajnik pristaniške oblasti Trst in Roberto Vidoni, direktor prevozov pri podjetju Automarocchi. Beseda je tekla o novih izzivih in prložnostih za tržaško pristanišče ob nedavnih trgovskih sporazumih med Italijo in Kitajsko. Voditeljica Alenka Florenin, režija Jan Leopoli, uredništvo Mairim Cheber, Jan Leopoli in Živa Pahor.

4. april 2019

Mikser Mikser magazine

V tokratnem Mikserju bo gost Gorazd Pučnik, ravnatelj Dijaškega doma Srečka Kosovela v Trsu, v katerem že 25 let deluje služba Ptički brez gnezda, namenjena skrbi za mladoletne begunce. Z njim se bo pogovarjala voditeljica Mairim Cheber. V prispevkih: društvo Slovenci v Milanu, trgovina brez embalaže v Ljubljani in domači muzej Zvonimira Vidaua. Režija Jan Leopoli, uredištvo M.Cheber, J.Leopoli, Ž.Pahor.

10. marec 2019

Mikser Rudi Pavšič, 21 let na čelu SKGZ

Gost tokratnega studijskega Mikserja je Rudi Pavšič, dosedanji predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze, ene izmed krovnih organizaciji Slovencev v Italiji. Pavšič je to funkcijo opravljal 21 let, na kongresu SKGZ, ki bo 9.3., pa bo krovna organizacija dobila novega predsednika. Novinar informativnih programov Deželnega sedeža Rai za Furlanijo Julijsko krajino v slovenskem jeziku, Fabio Gergolet, se je z Rudijem Pavšičem pogovoril o tej dve desetletji dolgi izkušnji ter o rešenih in nerešenih vozlih manjšinske stvarnosti.

7. marec 2019

Mikser Centralni urad za slovenski jezik

V januarskem debatnem Mikserju je bil tokrat govor o Centralnem uradu za slovenski jezik, ki v deželi Furlaniji-Julijski krajini skrbi za rabo slovenskega jezika v javni upravi. Voditeljica Mairim Cheberse se je pogovarjala z predstavnicami urada Eriko Hrovatin, Fedro Paclich, Lauro Sgubin in Tanjo Sternad. Režija Jan Leopoli, uredništvo Mairim Cheber, Jan Leopoli in Živa Pahor.

27. januar 2019

Mikser Mikser magazine

V prispevkih tokratnega magazinskega Mikserja je govor o multimedijskem projektu 45 minut za našo zgodovino, o obračunu dvajsetih let evropskih projektov na Tržaškem in o študentu risanja Juriju Devetaku. Vzgojitelja Vzgojno-zaposlitvenega središča M. Čuk Melita Malalan in Danijel Radetti pa sta, z voditeljico M.Cheber, predstavila ponudbo središča ob 30. obletnici delovanja. Uredništvo Mairim Cheber, Jan Leopoli in Živa Pahor. Režija Živa Pahor.

6. januar 2019

Mikser Slovenščina in starši italijanske narodnosti

Tema oddaje je uporaba slovenščine znotraj starševskih skupin in šolskih razrednih svetov tako v vrtcih kot v osnovnih šolah s slovenskim učnim jezikom v Italiji. Izhodišče za tokratni Mikser je odprto pismo obljavljeno 21. novembra na Primorskem dnevniku z naslovom Potete scrivere solo in italiano …, katerega avtorica je Jadranka Cergol. V studiu se o tem pogovarjajo učiteljica na OŠ F. S. Finžgar v Barkovljah Erika Kraljič, vzgojiteljica na Večstopenjski šoli s slovenskih učnim jezikom v Doberdobu Rosanna Vescovi ter avtorica pisma, sicer mama 3 otrok in docentka na Univerzi na Primorskem, Jadranka Cergol. Voditeljica oodaje je Alenka Florenin, uredniki pa Mairim Cheber, Jan Leopoli in Živa Pahor.

27. december 2018

Mikser Mikser magazine

Vsebina decemberskega magazinskega Mikserja je sledeča: v prispevkih je govor o obletnicah folklorne skupine Stu ledi, o razstavi Avgusta Černigoja v Lipici in o odpadnih zdravilih. Gost pogovora pa je bivši glavni urednik informativnega sporeda deželnega sedeža Rai za FJK, Saša Rudolf. Vodi Mairim Cheber, režija Živa Pahor, uredništvo M. Cheber, J. Leopoli in Ž. Pahor.

9. december 2018

Mikser Znanje slovenščine učnega in neučnega osebja vrtcev pod vprašajem?

Voditeljica Alenka Floreninje se je v tokratnem Mikserju pogovarjala z odbornico za šolstvo tržaške obcine Angelo Brandi, predsednico paritetnega odbora Ksenijo Dobrila in ravnateljem večstopenjskega ravnateljstva od sv. Jakoba v Trstu Marjanom Kravosem o predlogu spremembe občinskega pravnilnika za vrtce, ki za učno in neucno osebje vrtcev s slovenskimi učnim jezikom ne omenja več potrebe po znanju slovenščine. Uredništvo Mairim Cheber, Jan Leopoli in Živa Pahor. Režija Jan Leopoli.

29. november 2018

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov