Na slovesnosti so se zbrali gosti iz sveta kulture in politike z obeh strani meje.

Širi znanje in zavest o Slovencih

Pavlova hiša se je v zadnjih letih preko obširnih razstav in založniške dejavnosti razvila v nadregionalno ustanovo, ki širi znanje in zavest o skoraj pozabljeni slovenski narodni skupnosti v tako imenovanem Radgonskem kotu, naselitvenem območju avtohtonih Slovencev na avstrijskem Štajerskem.

„Na začetku je bilo mnogo odpora“

Začetki so bili težavni, saj je bilo tako v lokalnem prebivalstvu, kakor tudi na politični ravni veliko odpora proti ideji slovenskega kulturnega doma, narodno skupnost pa so šele od leta 2001 začenjali priznavati po uradnem obisku Pavlove hiše takratne deželne glavarke Waltraud Klasnic, se med drugim spominja težavnih začetkov štajerski fotograf Branko Lenart, ustanovni član in do leta 2007 predsednik Pavlove hiše.

„Idej za prihodnost je veliko“

Od leta 2009 Pavlovo hišo uradno vodi Susanne Weitlaner. Med največje uspehe kulturnega centra šteje uveljavitev slovenske kulturne scene tudi v Gradcu in pridobitev sedeža v sosvetu za slovensko narodno skupnost pri Uradu zveznega kanclerja na Dunaju.

Susanne Weitlaner verjame v svetlo prihodnost slovenskega kulturnega doma v Potrni, čeprav so jim pred tremi leti zaradi splošnih varčevalnih ukrepov s strani dežele Štajerske znatno zmanjšali podpore, zaradi česar je Kulturno društvo člen 7 izgubilo prostore v Gradcu. Projektov in idej za prihodnost je veliko.

„Stal sem ob zibelki nastanka doma“

Od samega začetka je pri ustanavljanju Pavlove hiše pomagal tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki kulturni dom do v veliki meri sofinancira. Pri proslavi ob dvajseti obletnici ustanovitve je edinemu kulturnemu domu štajerskih Slovencev čestital tudi sekretar urada Republike Slovenije, Rudi Merljak, ki je tudi osebno pomagal pri ustanovitvi.

„Zagotavljam vso podporo še naprej“

Praznovanja tridesetega jubileja Društva člen 7 za avstrijsko Štajersko in dvajsete obletnice Pavlove hiše se je udeležila tudi veleposlanica Republike Slovenije, Ksenija Škrilec, ki je odboru čestitala za uspešno delovanje in opozorila na vlogo hiše pri ohranjanju zavesti o skoraj pozabljenih štajerskih Slovencih.

O slavju 20. obletnice Pavlove hiše pa boste videli utrinke tudi v nedeljo v prispevku televizijske oddaje „Dober dan Koroška, dober dan Štajerska“ na mreži ORF2, tokrat s pričetkom ob 13.30 minut.


Več na slovenci.orf.at

Na slovesnosti so se zbrali gosti iz sveta kulture in politike z obeh strani meje.