Foto: mohorjeva.at Foto:
Foto: mohorjeva.at Foto:

„Založba izpolnjuje svoje poslanstvo“

Predsednik Celovške Mohorjeve družbe je ob tej priložnosti v četrtek poudaril, da je založba ponosna, da s to akcijo že vrsto let izpolnjujejo svoje poslanstvo negovanja slovenskega jezika in ohranjanja kulture.

Knjige prejmejo Center Korak, Slovenska Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Socialna zbornica Slovenije - Sekcija za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji in Salezijanski mladinski centri.

Knjige tudi za pripadnike nemške govoreče skupnosti

Prav tako pa knjige prejmejo društva pripadnikov nemško govoreče etnične skupnosti v Sloveniji: Kulturno društvo Celje ob Savinji, Internacionalno društvo Most svobode, Kulturno društvo nemško govorečih žena Mostovi Maribor in Društvo nemško govoreče mladine. S knjigami bodo obdarili tudi Slovensko kulturno društvo Istra iz Pulja.

„Podčrtuje pomen bralne kulture“

Avstrijski veleposlanik v Sloveniji Clemens Koja je na prireditvi v Trubarjevi hiši literature izrazil veselje, da se lahko prav v tednu ob slovenskem kulturnem prazniku pridružijo z dobrodelno knjižno akcijo in s tem podčrtajo pomen bralne kulture in dostopnosti knjig.

Skupno podarili nad 50.000 knjig

V akciji, ki poteka od leta 2002 v sodelovanju Republike Avstrije oziroma Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih skoraj 50.000 izvodov knjig v slovenskem jeziku v skupni vrednosti več kot 750.000 evrov, so sporočili iz avstrijskega veleposlaništva.

Ob začetku akcije so knjige prejele slovenske osnovne šole, knjižnice in župnije, v zadnjih letih pa so prejemniki zlasti nevladne organizacije, ki delujejo na območju Slovenije, ter različna slovenska društva zunaj meja Slovenije. Namen akcije je obenem tudi širjenje slovenske knjige med tiste, ki jim je knjiga težje dosegljiva, so še zapisali na veleposlaništvu.