Predsednik republike se je sešel s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Foto: Urad predsednika republike
Predsednik republike se je sešel s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Foto: Urad predsednika republike

Predsednik republike Borut Pahor je namreč danes v Ljubljani s predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji govoril o počastitvi 100. obletnice koroškega plebiscita.

Kot so navedli v njegovem uradu, je bil namen srečanja še zadnjič pred osrednjim dogodkom ob 100-letnici pregledati in zbližati poglede na njegov pomen za položaj slovenske skupnosti, sožitje z večinskim narodom in odnose med sosednjima državama.

To je bilo drugo srečanje predsednika Pahorja s predstavniki slovenske manjšine v Avstriji v razširjenem formatu. Predstavniki manjšine tovrstna srečanja pozdravljajo in jih želijo nadaljevati tudi po 10. oktobru.

Pahor in Van der Bellen skupaj na prireditev

Predsednik Pahor se v pripravah na obletnico redno in pogosto posvetuje s predstavniki slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, pravijo v uradu. Nazadnje se je z njimi sešel julija v Celovcu, kjer jih je seznanil s pogovori z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom in dogovori glede programa osrednjega dogodka ob 100. obletnici plebiscita.

Letošnja osrednja prireditev v Celovcu ob obletnici koroškega plebiscita bo na dan plebiscita pred 100 leti, 10. oktobra. Letos se je bosta prvič udeležila predsednika Slovenije in Avstrije.

10. oktobra 1920 je na avstrijskem Koroškem v skladu z odločitvami pariške mirovne konference potekal plebiscit, ki je določil mejo med tedanjo Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Avstrijo. Zaradi izidov plebiscita je del slovenskega naroda dve leti po prvi svetovni vojni ostal v Avstriji.