Foto: ORF
Foto: ORF
Selski kmetje 25 let združeni v ISSK
Foto: ORF
Selski kmetje 25 let združeni v ISSK
Foto: ORF
Selski kmetje 25 let združeni v ISSK
Foto: ORF

Pred 25 leti združili moči in interese

Kako se s perspektivo spremeni pogled, je v občini Sele mogoče razložiti ob izbranih primerih avstrijske vojske. Novembra 2012 je deroča voda izpodjedla cesto nekaj deset metrov pod domačijo pri Ridovcu. V akcijo so stopili vojaki pionirskega bataljona I iz Beljaka. Vetrolom decembra lani so med drugim občutili na območju občine Sele. Uničene so bile cele parcele gozda. Na odseku Sele-Borovnica in Sele-Homeliše je bilo v akciji 40 pionirjev avstrijske vojske.

Bili pa so časi, ko so v Selah s precejšnjim nezaupanjem gledali na avstrijsko vojsko. Tako je bila novembra leta 1989 v slovenski televizijski oddaji „Dober dan, Koroška“ reportaža o protestu selskih kmetov zaradi načrtovane razširitve vojaškega vežbališča pod Košuto. S svojo navzočnostjo je prizadevanja takrat podprl državnozborski poslanec zelenih Karel Smolle.

„Planine so bile vojaško vežbališče“

Odporniški duh je februarja 1993 botroval ustanovitvi Interesne skupnosti pašnih upravičencev, na rednem občnem zboru maja 1994 preimenovane v Interesno skupnost selskih kmetov (ISSK). Za vsebinsko zapolnitev imena od začetka skrbi predsednik Nanti Olip.

Skupni dom selskih kmetov

Zagotovo najodmevnejši projekt je Gospodarski center Sele. S klavnico, predelovalnimi prostori, vso infrastrukturo strojev in večnamenskimi prostori je nepogrešljiv steber za vse kmetije, ki se ukvarjajo z direktno prodajo mesa. Klavnico so odprli pred 20 leti in nudi idealne pogoje za predelavo mesa, dodaja Olip.

Pomagači opravili več tisoč delovnih ur

Že nekaj let prej, aprila 1995, je ISSK kupila mobilni hladilni voz, sledili so nadaljnji stroji in pripomočki, ki so kmetom na voljo za skupno uporabo. Gospodarski center Sele s klavnico je bil mogoč v okviru pospeševalnega programa Evropske unije „Cilj 5b“, ob tem so številni posamezniki vložili nešteto prostovoljnega dela. Več kot 2.000 dokumentiranih delovnih ur je na primer opravil Franci Pristovnik, p.d. Husov.

„Kraj srečanja in izobraževanja“

Marija Oraže, p.d. Kvadnikova, ob pomenu klavnice poudarja, da je Gospodarski center Sele kraj družabnega srečanja, kot nazadnje ob pokušnji in prodaji govejega mesa, pa tudi kraj izobraževanja.

Na nedavni seji zbora svetnikov kmetijske zbornice v Hrastovici je Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov (SJK) pozvala zvezno ministrico za kmetijstvo Elisabeth Köstinger (ÖVP), da kljub napovedanemu krčenju proračunskih sredstev na ravni EU v novi periodi skupne kmetijske politike (SKP) ne krči neposredno izplačanih sredstev za kmete. S tega vidika predlaga predsednik ISSK Nanti Olip, da se kmetje specializirajo in odkrijejo kupce, ki tudi cenijo njihove proizvode.

Marjan Olip, p.d. Užnikov, je bil med prvimi v Selah, ki se je pred leti odločil za visoke standarde ekološkega kmetovanja. Sledili so mu še mnogi drugi. V zadnjih letih se je Olip osredotočil na rejo pasme Pinzgauer.

Ob pokušnji in prodaji govejega mesa so v Selah pogledali na doseženo, odkar imajo 25 let Interesno skupnost selskih kmetov, 20 let pa Gospodarski center Sele. Meso za pokušnjo je bilo iz vzreje na ekološki kmetiji Marjana Olipa.


Več na slovenci.orf.at