Univerza v Celovcu. Foto: TV Slovenija
Univerza v Celovcu. Foto: TV Slovenija

Magistrski študij slavistike, ki med drugim ponuja tudi študij slovenskega jezika, nameravajo ukiniti že to jesen. In to kljub številnim protestom manjšine in peticiji.

Inštitut za slavistiko na Alpsko-jadranski univerzi se je s krajšanjem učnih enot, zmanjševanjem števila učencev in krčenjem ponudbe spoprijemal že več let. Proti ukinitvi pa so lani sprožili tudi peticijo, a torej brez pozitivnih rezultatov.

Kot pravi Nanti Olip iz narodnega sveta koroških Slovencev, ukinitev magistrskega študija slavistike, torej tudi slovenskega jezika, ni bila vnaprej dogovorjena z narodno skupnostjo in zanjo pomeni velik udarec.

"Mislim, da je to prav zdaj, ko vsi govorijo o najboljšem vzdušju na Koroškem, eden od hudih udarcev za narodno skupnost. Ker tu ne gre le za stavkovno obdelavo literature pripadnikov narodne skupnosti slovenskega naroda, ampak gre tudi za stavkovno obdelavo naših narečij. Kdo naj bi se tega loteval v prihodnje?" pravi Olip.

Namesto magistrskega študija slavistike bodo uvedli nov program Cross Border, ki pa zajema študij več jezikov, med njimi vsaj enega slovanskega.

"Cross Border študij je nekaj drugega, to pač ni študij slavistike oziroma slovenščine. Cross Border študij pomeni, da se ukvarjaš z angleščino, italijanščino, z alpe-jadranskim prostorom. To je vse lepo in prav, ampak to ni tisto," je povedal predsednik civilne iniciative Skup Rudi Vouk.

Magistrski študij slavistike, torej tudi študij slovenskega jezika, na univerzi v Celovcu ukinjajo prav v času, ko si slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem močno prizadeva, da bi se lahko mladi koroški Slovenci slovenščino učili od vrtca do univerze.

V Celovcu napovedujejo ukinitev študija slavistike