Janko Pečnik. Foto: ORF
Janko Pečnik. Foto: ORF
Skočidolski panj s premičnimi satniki
Skočidolski panj s premičnimi satniki. Foto: ORF
Skočidolski panj s premičnimi satniki - načrt
Foto: ORF

Pobudnik čebelarstva in duhovnik Janez Sumper je za Koroško enako pomemben, kot Anton Janša, prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu. Prihodnjo soboto bodo v Ločah pri Šentilju odkrili spominsko obeležje v obeh deželnih jezikih.

Tudi slovesnost ob odkritju in blagoslovitvi s cerkvenimi pevci iz Šentilja bo dvojezična. S somišljeniki se je za postavitev prizadeval ljubiteljski čebelar Janko Pečnik.

„Slovenski Bučelarček“

Leta 1871 je Mohorjeva družba izdala knjigo „Slovenski Bučelarček“, ki jo je spisal Janez Sumper, župnik v Skočidolu. Pred pozabo so knjigo rešili čebelarji iz Šmihela in Železne Kaple. Ob lanskem, prvem svetovnem dnevu čebel so prepričali Mohorjevo Celovec, da je knjigo ponatisnila.

Odkritje v soboto ob 15. uri

V soboto, 4. maja, ob 15. uri bo v Ločah pri Šentilju pod cerkvijo odkritje spominskega obeležja Janezu Sumperju, pobudniku čebelarstva in duhovniku. Na odkritje vabita trška občina Vrba ob Vrbskem jezeru in Čebelarska zveza Koroške. Obeležje odkril in blagoslovil bo dekan Janko Krištof.

Janez Sumper je za Koroško enako pomemben, kot Anton Janša, prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, pred sobotno slovesnostjo njegov pomen osvetljuje ljubiteljski čebelar Janko Pečnik. S somišljeniki si je za postavitev prizadeval za spomin na duhovnika in čebelarja Janeza Sumperja.

Že lani, za svetovni dan čebel, je Janko Pečnik z Muškave ponaredil Sumperjev „Skočidolski panj s premičnimi satniki“. Prihodnjo soboto bodo Sumperju v Ločah pri Šentilju odkrili spominsko obeležje v obeh deželnih jezikih, kakor bo dvojezična slovesnost ob odkritju in blagoslovitvi s cerkvenimi pevci iz Šentilja.

Tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč bo navzoč na slovesnem odkritju v Ločah pri Šentilju, se veseli Pečnik. Ob podpori občine Vrba ob Vrbskem jezeru in Čebelarske zveze Koroške, ter mnogih posameznikov je uspel s pobudo za spomenik Janezu Sumperju. Izdelal ga je Alojz Krevh s Prevalj.