Fotografija je simbolna. Foto: BoBo
Fotografija je simbolna. Foto: BoBo

Starši in otroci imajo za vpis v vrtce, osnovne in srednje šole čas še do konca januarja. Na slovenskih srednjih šolah k vpisu vabijo z interaktivnimi predstavitvami različnih tehničnih in humanističnih smeri. Udeležili smo se predstavitve goriških srednjih šol.

Dijakinje turistične smeri so za dan odprtih vrat pripravile kviz, v katerem so se učenci pomerili v poznavanju geografije, umetnostne zgodovine in jezikov. V sosednjem laboratoriju so dijaki smeri Informatika in telekomunikacije predstavili delovanje in programiranje 3D tiskalnika. Tretja smer goriške tehnične šole se posveča Upravljanju, financam in marketingu. Poleg sodobno opremljenih učilnic je naša prednost praktični pouk, izpostavlja ravnatelj Primož Strani: "Laboratorijski pouk je bolj interaktiven, razvija samostojnost pri dijaku, spodbuja delo v skupinah in razvija prečne kompetence, da se lahko dijaki polnopravno in uspešno vključujejo v delovna okolja."

Medtem, ko so v Trstu srednje šole s slovenskim učnim jezikom razpršene na različnih lokacijah, so v Gorici združene v središču mesta. Tehnične in humanistične smeri skupno obiskuje 311 dijakov, med katerimi jih dobrih deset odstotkov prihaja iz sosednje, slovenske strani meje, zanje pa se odločajo tudi otroci iz mešanih ter italijansko govorečih družin, ki so obiskovali slovenske šole v Italiji.

"Podpirava sina, ki si želi šolanje vse do mature zaključiti na slovenskih šolah."

"Zanimata me informatika v Gorici in elektronska v Trstu."

"Jaz bi se vpisal na finance uprava in marketing ali v Trstu mehatronika."

Prihodnji teden se bodo tako v Gorici kot v Trstu predstavile še humanistične smeri slovenskih srednjih šol. Poleg klasičnega liceja, ponujajo še znanstvene, jezikovne ter pedagoške smeri.