Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

19. februar 2019 ob 15:23 Hrvaška

Študent naj bo!

Radio Slovenija/Marjana Mirković|Eva Ciglar in obiskovalka

Eva Ciglar in obiskovalka Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković

Radio Slovenija/Marjana Mirković|Modi Rabak

Modi Rabak Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković

Radio Slovenija/Marjana Mirković|Eva Ciglar

Eva Ciglar Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković

Radio Slovenija/SKD Ajda|Vida Srdoč z ucenci DPS na proslavi kulturnega praznika v SKD Ajda v mestni knjiznici v Umagu.

Vida Srdoč z ucenci DPS na proslavi kulturnega praznika v SKD Ajda v mestni knjiznici v Umagu. Foto: Radio Slovenija/SKD Ajda

Na slovenskih univerzah, po sicer neuradnih podatkih, študira okrog 700 mladih s Hrvaške, največ iz Istre in Primorsko-goranske županije. Največ zanimanja za ta študij je na Reki, kjer je društvo Bazovica že skoraj četrt stoletja (1995) pravo središče informacij o prijavah in vpisu ter štipendijah za potomce slovenskega rodu. Zato so dobro obiskane tudi vse oblike učenja slovenščine, društvo pa tako tudi pridobiva mlade člane.

Na informativnem večeru, ki so ga organizirali 11.2. 2019, so navzoče seznanili z informativnimi dnevi Univerze v Ljubljani, ki ima poseben ugled.

Kot poroča Marjana Mirković, so številni maturanti ob prijavah preverjali tudi druga navodila, pojasnjuje tajnica društva Bazovica Eva Ciglar. In kaj jim je svetovala?

»Da se dobro pripravijo na prvo prijavo. To so življenjske odločitve, ki jih sprejemajo, nekateri samo enkrat, nekateri večkrat. Lepo je, kadar človek ve, kaj hoče in se pride potem prijavit k nam v Bazovico.«

Največ zanimanja med bodočimi študenti je bilo tudi letos za študij arhitekture, tako smer arhitektura kot smer urbanizem. Veliko zanimanja pa je bilo tudi za akademijo za glasbo, kamor se namerava vpisati tudi Modi Rabak, maturantka reške Srednje glasbene šole Ivana Matetića Ronjgova.

»Nameravam se vpisati na akademijo za glasbo v Ljubljani, smer teorija in kompozicija. Prijavila sem se prvi dan, ko so bile odprte prijave. Poslali smo v Ljubljano in zdaj čakamo odgovor. Upam, da mi bo to uspelo uresničiti. Menim, da se bom na tej akademiji lahko veliko naučila in Ljubljana kot mesto mi je všeč.«

Več, tudi o tečaju slovenskega jezika, ki ga za bodoče študente pripravljajo v Bazovici, pa lahko slišite v oddaji Sotočja.

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem