Foto: OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki Foto:
Foto: OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki Foto:
Učenci slovenskega jezika iz Splita obiskali vrstnike iz Osnovne šole bratov Letonja Šmartno ob Paki
Foto: OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki
Učenci slovenskega jezika iz Splita obiskali vrstnike iz Osnovne šole bratov Letonja Šmartno ob Paki
Foto: OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki

»Šola je hram učenosti. In je prostor za prve podvige. Za prve uspehe. In prve velike korake v svet. Za prava prijateljstva. Naša sončna šola je hoja z roko v roki. Je let na krilih domišljije. Je most, po katerem se po novem pride naravnost iz Splita. Je meja na obzorju, ki raste in se širi z nami. Z mavrico prijateljstva, ki smo jo raztegnili vse do naših dragih gostov, ki nam podarjate košček sebe, da ga vstavimo v svoj mozaik,« tako je 9 učencev, ki se pod mentorstvom v Splitu učijo slovenščino, in 8 spremljevalcev nagovoril ravnatelj šmarške osnovne šole Bojan Juras ob osrednji slovesnosti na šoli.

Domovinski projekt na šmarški šoli so tokrat prvič razširili tudi izven meja Republike Slovenije. Povezali so se s slovenskim društvom Triglav, ki v Splitu skrbi in združuje tam živeče Slovence in tako je nastalo sodelovanje, ki ga nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje. Ob prvem gostovanju učencev iz Splita, ki so se zelo izkazali z znanjem slovenščine, so jim na šmarški osnovni šoli pripravili pester program, pri katerem so sodelovali vsi šolarji in zaposleni pod vodstvom vodij projekta učiteljic Mojce A. Juras in Andreje Škrube. Tako so poleg slovesnega sprejema in simbolnega vstopa gostujočih učencev med šmarške, otroci iz Splita sodelovali pri pouku slovenščine, si ogledali predstavo šolskega muzikala Pravljični direndaj v kulturnem domu, okušali tradicionalne slovenske jedi na kulinaričnem popotovanju po Sloveniji na Gori Oljki, jezdili konje in sobotno dopoldne preplesali v folklornih delavnicah FS Koleda.

Gostje iz Splita so bili nad doživetim na šoli navdušeni in obljubili so, da se po novozgrajenem mostu, ki povezuje Šmartno ob Paki in Split, še vrnejo. Profesorica Vera Hrga, ki v Splitu že več kot 25 let z dušo in srcem poučuje otroke slovenščino, se je strinjala, da včasih pravo vrednost neprecenljivih trenutkov spoznamo šele, ko le-ti postanejo spomini. In na šmarški šoli so minuli konec tedna zagotovo nastali čudoviti spomini vseh udeležencev domovinskega dneva.

B.K.

Vir: velenjcan.si; Vera Hrga, SKD Triglav Split
Foto: OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki