8. obletnica SKD Ajda, Umag. Foto: SKD Ajda, Umag
8. obletnica SKD Ajda, Umag. Foto: SKD Ajda, Umag

Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga bo tudi prihodnja štiri leta vodila predsednica Danica Bojković. Podpredsednica je Neža Učkar. V upravni odbor društva so bile izvoljene Vesna Car, Vesna Šereš, Monika Vrečar, Ana Tilger in Zora Grbac. V nadzornem odboru bodo še naprej Eva Vrtovec, Jasna Majdak in Bojan Rot.

Razstava in slavnostna prireditev

Ob svoji obletnici, društvo vsako leto v MMC galeriji mesta Umag priredi razstavo. Tokrat so se predstavile ljubiteljske slikarke Neža Učkar, Duša Koraca in Mirjana Kozlovič, prelepe vitraže pa je razstavila Jasna Majdak.

Z osrednjo slovesnostjo v veliki dvorani Ljudske univerze Ante Babić so proslavili osmo obletnico delovanja društva, sedmo obletnico Ženskega pevskega zbora Ajda in dneve mestne občine Umag. Zbralo se je več kot 150 obiskovalcev. Med drugimi so skupaj z Ajdo praznovali podžupan mesta Umag Ivan Belušić predstojnik oddelka za družbene dejavnosti Slaviša Šmalc, ravnateljica Ljudske univerze Umag Tatjana Vujić ter prijatelji iz slovenskih društev iz Pulja, Poreča in Buzeta.

Gostiteljica večera, predsednica SKD Ajda, Danica Bojković. Foto: SKD Ajda, Umag
Gostiteljica večera, predsednica SKD Ajda, Danica Bojković. Foto: SKD Ajda, Umag

Program je povezovala Danica Bojković, ki je uvodoma predstavila vseh osem let delovanja Slovenskega kulturnega društva Ajda. To postaja vse bolj sooblikovalec dogajanja v Umagu, vse bolj prepoznavno pa je tudi širše v hrvaški Istri, po Hrvaški, v Sloveniji in v Bosni in Hercegovini.
Zbranim v dvorani so se najprej predstavile pevke Ženskega pevskega zbora Ajda, ki so zapele slovenske ljudske: Ajdov cvet, Luna sije, Pleničke je prala, Dekle na vrtu. Skupaj s pevskim zborom Slovenčice iz Tuzle pa pesem Tam sem jaz doma.

Rojstni dan v družbi Slovenčic iz Tuzle, MePZ Lipa iz Šempasa in MoPZ Vinograd iz Vrtovina

Slovenska društva na Hrvaškem se vse bolj povezujejo. V Umag so tokrat prišle pevke zbora Slovenčice. Zbor že deset let deluje v okviru Slovenske skupnosti iz Tuzle. Slovenčice so ime dobile po vrsti pelargonije v Bosni. Pojejo ljudske in druge pesmi v slovenščini ter sevdalinke. Nastopajo v Bosni in Hercegovini, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Od leta 2015 se redno udeležujejo Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Vodi jih prof. Samra Ibrahimović, na klavirju jih spremlja prof. Nina Božić, z violino pa prof. Jovan Rašković. V Umagu so Slovenčice zapele Slovenka sem, V dolini tihi, Bratci veseli Trzinka in bosansko Sinoć ja i moja kona.
Na proslavi so zapeli tudi pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Lipa iz Šempasa. Pevke in pevce združujeta ljubezen do glasbe in veselje do petja. Njihov repertoar obsega slovenske ljudske in druge pesmi, ki jih prepevajo doma in med Slovenci po svetu. Lani so bili na turneji po Švici in Franciji. Pod vodstvom zborovodje Katje Bajec Mihelj so v Umagu zapeli Spomladansko, Na planine, Prišel ljubi in Slovenska dežela.
Katja Bajec Mihelj bodi tudi Moški pevski zbor Vinograd iz Vrtovina, ki se je Ajdi za rojstni dan zapel Tam kjer pisana so polja, Ta družba naj živi in Slovenec sem.

Predstavili so se tudi učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika

Učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika so znova dokazali, koliko so se že naučili v tem šolskem letu. Tamara Grmača je recitirala pesem Ajda Vide Taufer, Viktor Sabadin Ajdo Erika Prunča, Majda Udovič pa je povedala, kakšno je »Jutro na morju« Iga Grudna. Učenci slovenskega jezika so se predstavili tudi s svojimi drugimi talenti. Dorjian Brečević je zaigral na harmoniko, Dragana Spanjoš je zapela slovensko ljudsko pesem Po Koroškem, po Kranjskem.
Slovesnost ob osmi obletnici delovanja Slovenskega kulturnega društva Ajda so sklenili gostitelji. Skupaj z Ženskim pevskim zborom je nastopila Folklorna skupina Ajda, ki v okviru društva deluje štiri leta. S »Slovenijo« so pevke in plesalci poželi bučen aplavz.