Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Ponudba letošnjih Okusov Krasa, ki bodo zaživeli , želi s tradicionalno pogrnjenimi mizami počastiti 300-letnico rojstva avstrijske cesarice Marije Terezije oz. 300 let dobrot.

Kakor je na včerajšnji predstavitvi prireditve na sedežu Trgovinske zbornice v imenu organizatorjev – Slovenskega deželnega gospodarskega združenja – povedal predsednik Niko Tenze, so tudi sami želeli ovrednotiti cesaričin doprinos k razvoju in rasti mesta. »Mesto je takrat doživelo razcvet in slovenskim oz. italijanskim ljudem so se pridružile še številne skupnosti, ki so med drugim kontaminirale tudi kulinarično ponudbo; k nam je na primer prišel tudi krompir, ki je postal ena od glavnih sestavin naših tradicionalnih krožnikov in še danes kraljuje na naših mizah. Gostince smo letos vprašali, naj v svoj jedilnik ob krajevnih proizvodih vključijo tudi star avstro-ogrski recept.«

Da bodo Okusi Krasa ponudili gostom nepozabno kulinarično izkušnjo skozi čas in običaje, je poudarila predsednica gostinske sekcije pri SDGZ Paola Živic, ki skrbi za organizacijo prireditve skupno s sekcijo trgovine na drobno pri SDGZ in v sodelovanju s številnimi partnerji – Društvom vinogradnikov Kras, Čebelarskim konzorcijem za Tržaško, Promocijskim odborom za vrednotenje mlečno-sirarskih izdelkov Krasa na Tržaškem, Odborom za spodbujanje vrednotenja tržaških ekstra deviških oljčnih olj – Tergeste DOP, Kmečko zvezo, Zvezo neposrednih pridelovalcev ter zadrugo Curiosi di natura. Na obisk vabi letos 9 gostiln, 3 pekarne oz. slaščičarne in 4 jestvine oz. bari – eni z jedilniki s pristnimi tradicionalnimi okusi v inovativni preobleki, drugi pa z domačo ponudbo in tako imenovanim kotičkom tipičnih proizvodov. Skratka, kdor se bo v tem obdobju odpravil v eno od sodelujočih gostiln, bo lahko naročil med drugim knedlje oz. cmoke v raznoraznih omakah, šmorn, prekajeno svinjsko meso in še marsikaj okusnega.

Včerajšnje predstavitve so se udeležili tudi predsednik Trgovinske zbornice Antonio Paoletti, ki je ocenil, da je 300-letnica rojstva Marije Terezije priložnost za Trst, ki je v zadnjih letih vse bolj vabljiva turistična in investicijska točka za Avstrijce. Da velja tudi na pogrnjeni mizi zaigrati adut originalnosti in specifičnosti, je poudaril deželni odbornik za turizem Gianni Torrenti, medtem ko se je tržaški občinski odbornik Maurizio Bucci zaustavil pri potrebi celovite turistične ponudbe, ki bi zaobjela še sosednje Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo. Trst že dolgo ni več mesto, mimo katerega se turisti samo peljejo, pač pa je sam destinacija s kulturnimi, turističnimi in enogastronomskimi odličnostmi, je zaključil podpredsednik deželnega sveta Igor Gabrovec.

Kulinarične užitke bo spremljalo nekaj dogodkov: 16. oktobra bo v gostilni Veto tradicionalni kraški večer, 17. oktobra bo v ošteriji Ferluga razstava Marca Civardija posvečena Mariji Tereziji in gostilni, 19. oktobra bo v gostilni Guštin poklon cesarici in razstava društva Alpen Adria, 20. oktobra pa v gostilni Devetak tradicionalni kraški večer. Zadruga Curiosi di natura pa bo poskrbela za 4 nedeljske ekskurzije po Krasu - obisk gradišča v Slivnem, griča Brestovca po poteh prve svetovne vojne, sprehoda od Opčin do Vejne in Perčedola ter okolice. Podrobnejše informacije o sodelujočih in ponudbi so na voljo na spletni strani www.okusikrasa.net.
(sas)
Več novic na www.primorski.eu