Tatjana Rojc je predstavnica slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Tatjana Rojc je predstavnica slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO

Tatjana Rojc je namreč danes prestopila iz matične parlamentarne skupine Demokratske stranke v novoustanovljeno skupino proevropskega demokratičnega centra, je poročal Janko Petrovec.

Gre za nujno potrebno četrto senatno skupino, ki naj bi koalicijskim silam pomagala pri oblikovanju tretje vlade Giuseppeja Conteja. Oblikovali so jo lahko samo pod pogojem, da vanjo vstopi najmanj deset senatorjev.

Tatjana Rojc je pristopila kot deseta, po njenih besedah v dogovoru z vodstvom Demokratske stranke in iz želje, da se politična negotovost v Italiji v teh kriznih časih čim prej konča.

Predsednik republike Sergio Mattarella, ki je to popoldne začel posvetovanja s parlamentarnimi strankami, bo predstavnike nove senatne skupine sprejel jutri opoldne.

Mattarella se je najprej sestal s predsednikom spodnjega doma parlamenta oziroma poslanske zbornice Robertom Ficom in predsednico zgornjega doma oziroma senata Elisabetto Casellati. V četrtek in petek pa se bo srečal še s predstavniki parlamentarnih strank. Posveti naj bi se končali v petek popoldne.

"Vsi delamo v interesu Italije," je po pogovorih s predsednikom države dejal Fico. Elisabeta Casellati pa ni želela dajati izjav novinarjem, češ da gre za občutljivo fazo za državo in za politiko, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Premier Conte se je v torek odločil za odstop, potem ko mu v parlamentu ni uspelo najti zadostne podpore. Po izstopu manjše koalicijske partnerice Živa Italija je namreč ostal brez absolutne večine v senatu.

V torek zvečer je na Facebooku zapisal, da Italija po njegovem odstopu potrebuje "jasno perspektivo in vlado z večjo in varnejšo večino". "Moj odstop služi tej možnosti: oblikovanju nove vlade, ki lahko ponudi perspektivo nacionalne rešitve," je poudaril.

Priznal je, da ni nujno, da bo on vodil novo vlado. "Edina stvar, ki je ne glede na to, kdo bo vodil Italijo, resnično pomembna, je, da lahko republika znova dvigne glavo," je poudaril.

Po poročanju italijanskega časopisa Corriere della Sera je najverjetnejša možnost za rešitev krize oblikovanje tretje Contejeve vlade. Druga možnost je vlada pod vodstvom kandidata iz PD-ja ali gibanja. Nove volitve pa so zelo malo verjetne, piše francoska tiskovna agencija AFP.