Dvostransko srečanje ministrov v Zeleni dvorani novogoriške Občinske palače. Foto: MONG/Ana Rojc
Dvostransko srečanje ministrov v Zeleni dvorani novogoriške Občinske palače. Foto: MONG/Ana Rojc

Oba ministra sta se strinjala, da gre za nadnacionalni projekt, ki bo še bolj povezal obe Gorici, regiji in državi. Prav zato bosta Slovenija in Italija projekt uvrstili med nacionalne projekte in ga kot takega tudi promovirali vse do leta 2025, ko bo v Novi Gorici in Gorici slavnostno odprtje Evropske prestolnice kulture.

Slovenska kulturna ministrica Asta Vrečko je po srečanju povedala, da bosta do uradnega odprtja EPK-ja z italijanskim kulturnim ministrom v obe mesti vabila različne predstavnike mednarodne javnosti in jih osveščala o modelu sodelovanja med obema Goricama, ki bi po njunem mnenju moral postati vzorčni za Evropo in ostali svet. "Tako da se bo tukaj začelo dogajati in osveščati o tem, kaj pomeni takšno sožitje dveh mest, ki imata vsako svojo zgodovino in hkrati skupno zgodovino, ki je bila do neke mere v nekem obdobju tudi problematična. Hkrati pa se tukaj gradi nova zgodba, zgodba za prihodnost, ki govori o nečem novem, o viziji prihodnosti za mlade, starejše skozi kulturo, umetnost, trajnostni turizem in razvoj," je dejala Vrečko.

Skupni projekt obeh Goric nosi slogan GO!BORDERLESS. Foto: MONG/Ana Rojc
Skupni projekt obeh Goric nosi slogan GO!BORDERLESS. Foto: MONG/Ana Rojc

Italijanski kulturni minister Genarro Sangiuliano je srečanje ocenil za izjemno pozitivno in plodno ter spomnil na dediščino, ki jo bo EPK pustila na območju obeh Goric tudi po letu 2025: "Gledati moramo predvsem v prihodnost. V letu evropske prestolnice kulture bodo žarometi usmerjeni v ta prostor, ki bo deležen velike pozornosti. A ta enotni prostor mora tudi po EPK-ju ostati kulturno stičišče obeh mest, pa tudi enoten turistični prostor ter prostor za skupen družbeno-gospodarski razvoj."

Župan Nove Gorice Samo Turel je ministroma predstavil nekaj uspešnih čezmejnih projektov, ki že potekajo v okviru priprav na EPK, ter željo, da bi na območju Trga Evrope uspeli skupaj vzpostaviti enotno čezmejno območje, ki bo omogočalo organizacijo prireditev brez podvojene administracije in dvojnih stroškov. Da bi bil to pomemben korak in precedenčni primer za mnoge druge podobne kraje po Evropi, se je strinjal tudi župan Gorice Rodolfo Ziberna.