Jaruška Majovski in minister Gorazd Žmavc na podelitvi nagrad Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu ter izseljenstvu. Foto:
Jaruška Majovski in minister Gorazd Žmavc na podelitvi nagrad Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu ter izseljenstvu. Foto:

je med nagrajenci Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Natečaj nagrajuje diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu ter izseljenstvu, letos se je prijavilo kar 39 študentskih del, največ doslej.

Diplomska naloga te Tržačanke obravnava dela tržaških pisateljev Maura Covacicha in Marka Sosiča. Avtorica je raziskovala, kako se v njuni prozi kaže tržaški prostor in kako Slovenec ter Italijan iz Trsta ta kraj orišeta v svojih literarnih delih. Zanimalo jo je, kako njuna besedila prikazujejo osebe drugega naroda. Med njenimi sklepi je ta, da na podobo oseb drugih narodnosti zelo vplivajo predsodki in stereotipi.

Ugotovila je, da starejši Sosičevi knjigi – romana Balerina, balerina in Tito, amor mio, ki sta postavljena v 60. leta minulega stoletja – izražata več nezaupanja do Italijanov, ki so pogosto označeni kot fašisti. Ta napetost je v poznejšem romanu Ki od daleč prihajaš v mojo bližino manj prisotna.

Zelo podoben pojav je najti v delih Maura Covacicha: starejši roman Mal d'autobus iz 90. let minulega stoletja Slovence omeni le redko in v slabšalnih tonih, medtem ko je v novejšem delu Trst, obrnjen na glavo: petnajst sprehodov po mestu vetra odnos do Slovencev drugačen, vidna je želja po preseganju konfliktov iz preteklosti, čeprav – tako Jaruška Majovski – je tudi v tem delu zaznati položaj moči, ki jo ima italijanska narodna skupnost v primerjavi s slovensko.

Nagrajenka ima do rojstnega Trsta, kot pravi, podobno ambivalenten odnos kot Marko Sosič. To je konflikten odnos, ki niha od sovraštva do ljubezni. Ko je v tem mestu, ga ne mara, ko pa je šla študirat v Ljubljano in ga za nekaj časa zapustila, ga je zelo pogrešala. Danes, pravi, ji je tukaj lepo.

Ivana Zajc