Foto: Primorski dnevnik
Foto: Primorski dnevnik

BOLJUNEC - Pričakovali so slab ducat vzorcev, a se je odzvalo skoraj dvakrat toliko oljkarjev. Boljunska srenja je s prireditvijo prvega Natečaja ekstra deviškega oljčnega olja, ki je potekal v četrtek zvečer v tej vasi, zadela v polno. Odziv domačinov je bil velik, kakovost ocenjenih olj nadpovprečno dobra. Do te mere, da je predsednica ocenjevalne žirije, ki so jo sestavljale vplivne »živine« krajevnega gospodarstva in znanosti, Marisa Cepach, na srečanju izpostavila, da je letos v Boljuncu pridelano oljčno olje »izvrstne kakovosti, ki je boljša od drugje pridelanih olj.« Besede, ki imajo določeno težo, če pomislimo, da Cepachova letno na mednarodni ravni, v raznih sredozemskih državah, okuša in poda svojo oceno za okrog devetsto oljčnih olj.

Tržaško poklicno pokuševalko in žirante so vzorci boljunske »belice, ki ji ni para,« prijetno presenetili. Letina je torej zelo dobra in proizvajalci, ki so se pomerili na natečaju, so prizadevni in uspešni. Srečanja, ki ga je spremljalo pozitivno vzdušje in pričakovanje, ki je značilno za vse tiste, ki se lotijo nečesa novega, a ne vedo, če jim bo uspelo, se je udeležilo veliko število domačinov. Ti so prišli iz zanimanja za obravnavano vsebino, spored večera in, seveda, iz radovednosti, da bi spoznali kdo so te pomembne osebnosti, ki so se preizkusile v ocenjevanju breškega olja. Natečaj krajevnega oljčnega olja, ki je potekal na neformalen in sproščen način, je za območje, zibelko tržaškega modernega oljkarstva, novost, ki se bo po besedah organizatorjev nadaljevala in razširila.

Goste in smisel pobude je udeležencem predstavil predsednik srenje Izidor Sancin, ki je potek večera tudi vodil. Organizatorji so s pobudo, cilj katere je bila vzpostavitev tesnejšega sodelovanja med akterji pomembnih mednarodno relevantnih gospodarskih in drugih dejavnikov s krajevno skupnostjo, uspeli.

Žirijo so ob Cepachovi sestavljali v Boljuncu bivajoči rektor tržaške univerze Maurizio Fermeglia, nekdanji slovenski poslanec in oljkar Marjan Križman, poverjeni upravitelj družbe Siot Alessio Lilli in predsednik Oblasti pristaniškega sistema vzhodnega Jadrana Zeno D'Agostino.

Med 31 vzorci v Boljuncu pridelanih olj sorte belice je žirija, člani katere so vzorce okušali z zavezanimi očmi, prvo nagrado dodelila Vojku Petarosu, drugo Franku Mingotu in tretjo bratoma Cvetku in Oskarju Zobec. Posebne omembe je bilo deležno tudi oljčno olje iz mešanih sort, ki ga prideluje predsednik Agrarne skupnosti Izidor Sancin.

O »edinstveni izkušnji« žirije je na srečanju spregovoril Lilli, ki je hkrati pozval oljkarje, naj nadaljujejo z delom, saj prinaša zavidljive rezultate. »Pridelujete biser, ki se ga lahko naješ in ga piješ skozi celo leto,« je dejal prvi mož naftovoda Siot.
Matej Caharija

Več novic na www.primorski.eu