Foto: Primorski dnevnik / FotoDamj@n Foto:
Foto: Primorski dnevnik / FotoDamj@n Foto:

V Volčjem Gradu so v petek predstavili novo pesniško zbirko Aceta Mermolje, ki nosi naslov Čivk duše. Knjiga je izšla pri novi založbi Sfera. S tem dogodkom, na domačiji pri Kovačevih, se je v kraški vasici Volčji Grad začel tudi letošnji Kulinartfest.

Knjiga Čivk duše zbira povedne, daljše pesmi, ki se lahko vsakega bralca dotaknejo na svoj način. Pesmi so odsev podob avtorjevega razmišljanja, podob ljubezni, vračanja, domovine, Krasa in obmejne zgodovine, ki jih pesnik preliva na papir. Na petkovem večeru so nekaj pesmi iz zbirke prebrali literarni gostje Magdalena Svetina Terčon, David Terčon, Barbara Jejčič, Ljuba Južnič ter pobudnika založbe Sfera, Martina Kafol in David Stepančič. »Dušo si predstavljam kot nakaj nematerialnega, v katerem je morda skrita neskončnost, čivk pa kakor nekaj najlepšega, kar nas v pomladnih jutrih zbuja,« pravi pesnica Magdalena Svetina Terčon, ki je prebrala pesem Gost. »Danes smo namreč na tem svetu vsi gostje, čeprav si ga lastimo in pozabljamo, da smo gostje,« je spomnila pesnica. »Sedaj sva dva, ki jezno / sedeva za isto mizo, / ki ni več moja, a niti / negova še ne more biti.« V pesmi Migranti se avtor prav tako dotika aktualne tematike: »Danes smo namreč vsi migranti, različnih razsežnosti: nekateri prihajajo z ladjami, drugi smo migranti identitete, migranti ljubezni, ali potomci nekdanjih migrantov,« razmišlja Stepančič, ki je prebral pesem Migranti. Ljuba Južnič pravi, da je Čivk duše globoka zgodba, stik z drugimi svetovi, ki so stalno vzporedni z našim: avtorju je uspelo, da nam to zgodbo pove.

Ace Mermolja pravi, da je imel še nekaj v sebi, kar je moral povedati: »Tokrat brez politične korektnosti. Prišlo je iz mene. Tako je nastala knjiga ... Potem so bile tu še težave z mojim jezikom: že v šoli sem namreč postavljal vejico po vsaki tretji besedi. Profesor Rebula mi je nekoč rekel, da je z mojim spisom vse lepo in prav, človek pa mora imeti vendar tudi posluh za jezik!« Mermolja se tako spominja svojih začetkov, o Čivku duše pa pravi, da je zbirka nastala kot celota njegovih misli. »Naslov je seveda dvoumen, čivk je lahko tudi tvit«, pravi pesnik. Torej čivk, hitro sporočilo, ki je postalo del našega vsakdana.

Čivk duše je prva knjiga nove založbe Sfera, ki sta jo v Volčjem Gradu ustanovila Martina Kafol in David Stepančič. »Sfera ne bo samo založba. Želimo si ustvariti prostor druženja in srečevanja, kjer bomo imeli razne literarne večere, duhovne delavnice in seminarje,« pravi Kafolova, ki sicer sodeluje z Založništvom tržaškega tiska. »Sfera je nekaj drugega. ZTT je založba, ki je vezana na slovensko narodno skupnost in teritorij, pri Sferi pa bodo izhajale drugačne knjige, ki pri ZTT-ju ne bi mogle. Kmalu bo na primer izšla knjiga ruskega duhovnega učitelja Romana Gireyla Večni čas Boga.« Ace Mermolja je torej Sfero počastil z izdajo prve knjige, ostale pa bodo sledile drugačni uredniški liniji. Kmalu bo na voljo tudi spletni portal www.sferagora.com, kjer bo prostor za umetniške zgodbe, knjižne nasvete, obvestila o otroških delavnicah, literarnih dogodkih, srečanjih in še marsičem.

Srečanje v Volčjem Gradu sta glasbeno obogatila saksofonist Tomaž Nedoh in harmonikar Stefano Bembi.



Več novic na www.primorski.eu